Francie obnovuje provoz terminálů, první vyložený tanker byl ruský

zprávy

Ruský tanker na LNG se stal prvním, který vyložil LNG ve Francii od zahájení celostátní stávky kvůli důchodové reformě. Ze čtyř terminálů v zemi je obnoven provoz pouze jednoho terminálu.

Francie obnovuje provoz terminálů, první vyložený tanker byl ruský
Terminál v Dunkerque
21. března 2023 - 06:20

17. března obnovil provoz terminál LNG ve francouzském Dunkerque u Lamanšském průlivu a prvním tankerem byl Fedor Litke, který připlul z Jamalu. Loď kvůli celostátní stávce od 8. března téměř 10 dní kotvila a v noci ze 17. na 18. března byla vyložena, přepravila asi 100 milionů metrů krychlových plynu. Podle GIE byly objemy předloženy zemskému systému přepravy plynu do dvou dnů. Samotný tanker už dnes plul podél pobřeží Norska a mířil zpět do přístavu Sabetta.



Terminál Dunkerque byl prvním ze čtyř provozovaných ve Francii, který obnovil provoz. Tuto informaci potvrdil operátor Fluxys. Tanker Maran Gas Alexandria přitom podle navigačních portálů stále kotví v přístavu Calais. Přivezl LNG z USA a od 7. března čeká na vyložení.

Jestliže terminál v Dunkerque začal fungovat 17. března, pak další tři terminály země mohou začít fungovat a, 21. března. Informuje o tom jejich provozovatel Elengy. Odstavení terminálů na téměř dva týdny bylo špatnou zprávou pro francouzský trh s plynem. V důsledku toho musí společnosti v zemi přesměrovat tankery do terminálů sousedních zemí a odebírat více paliva ze skladovacích zařízení. Do 18. března kleslo plnění PZP na 29 %, což je nejnižší hodnota v EU. Od začátku stávky mohl výpadek z terminálů činit zhruba 1 miliardu metrů krychlových.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?