„Hladové fronty" před potravinovými bankami ve Španělsku narůstají

zprávy

Inflace ve Španělsku vystoupala na nejvyšší úroveň za tři desetiletí uvádí agentura www.presstv.ir. Velké procento lidí ve Španělsku se obrací k potravinové pomoci, protože rostoucí inflace v celé zemi vyhnala ceny potravin na rekordní výši.

„Hladové fronty" před potravinovými bankami ve Španělsku narůstají
Ilustrační foto
23. listopadu 2022 - 07:20

Podle Národního statistického úřadu, nezávislého administrativního autonomního úřadu, španělské ceny potravin v říjnu vyskočily o 15,4 procenta, což je největší nárůst za téměř tři desetiletí.

Španělští zemědělci se museli vypořádat se 77% nárůstem cen energií kvůli energetické krizi v celé Evropě, kterou zhoršila válka na Ukrajině.

Krize životních nákladů, podle nezávislé charitativní organizace Oxfam, přivedla více než 13 milionů obyvatel země na pokraj chudoby, přičemž inflace nejvíce ovlivňuje kupní sílu nejchudších domácností.

Podle studie, zveřejněné na začátku tohoto roku univerzitou v Barceloně, trpí jedna ze sedmi domácností v zemi nedostatečným přístupem k potravinám kvůli nízkým příjmům.

Matky samoživitelky, rodiny s dětmi a starší lidé závislí na státních důchodech se obrátili na potravinové banky s prosbou o podporu a vynechávají jídla, aby vyšli s penězi.

Potravinové banky v zemi poskytují pomoc více než 1,35 milionu lidí, ale snaží se uspokojit rostoucí poptávku, protože globální náklady na potraviny a paliva spirálu.

Tváří v tvář rostoucím potravinovým frontám, rostoucí inflaci a krizi životních nákladů se španělská vláda pokusila zmírnit podmínky tím, že utratila miliardy eur na dodatečné sociální výdaje.

Vláda premiéra Pedra Sáncheze zavedla další vládní pomoc ve výši 3 miliard eur (2,9 miliardy dolarů) na snížení účtů domácností za energie. Socialistická vláda také zavedla dotace na dopravu a 15% zvýšení důchodů pro ty nejzranitelnější.



Ale charitativní organizace, které pracují s chudými, tvrdí, že opatření nestačí, tak zvané "hladové fronty", lze pravidelně vidět před potravinovými bankami po celé zemi.

Rostoucí inflace a vysoké ceny energií vyvolaly v posledních týdnech masové protesty a stávky po celé Evropské unii.

Od začátku ruské vojenské kampaně na Ukrajině na konci února vedlo narušení dodavatelských řetězců k vyšším cenám pohonných hmot a potravin, což vyhnalo inflaci na rekordní úroveň a způsobilo prudký nárůst životních nákladů.

(pst,prvnizpravy.cz,presstv,,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?