Itálie má novou „spasitelku"

zprávy

Je to řádné zemětřesení, ještě větší než nedávno ve Švédsku. Volby s přehledem vyhrála strana, jejíž kořeny sahají k Mussolinimu, píše na facebooku Juraj Draxler, slovenský politolog.

Itálie má novou „spasitelku"
Giorgia Meloni, nová italská premiérka
26. září 2022 - 07:20

Mussoliniho bývalí blízcí spolupracovníci po válce založili stranu s názvem Italské sociální hnutí (Movimento Sociale Italiano - MSI).

To se obracelo ik novějším ideologům, zejména Juliusu Evolovi, v kritice moderní společnosti. Celkově ale dost zápasilo s vnitřními rozpory - ohledně toho, zda mají mít aristokratický étos nebo jít naopak k lidovým kořenům fašismu, zda podpořit vstup Itálie do NATO nebo být proti či být za projekt jednotné Evropy (po válce byl krátce mezi neofašistickými hnutími velmi populární , viz Europe a Nation na Wikipedii).

MSI se vnitřně všelijak štěpilo a části sympatizantů pak skončily až už pravicových teroristických skupin, zejména u Movimento Politico Ordine Nuovo.

Ze stejného prostředí se verbovali lidé pro Operaci Gladio.

Strana patřila k menším (v roce 1972 měli ve volbách 9 procent, jejich nejlepší výsledek). A to až do 90.let, kdy ji Gianfranco Fini přejmenoval na Národní alianci, komunikačně potlačil veřejné vyjadřování sympatií k Mussolinimu a vytvořením koalic s Berlusconim ji přivedl k moci.

Od strany se před pár lety odštěpila část lidí, aby se zbavili korupční nálepky Berlusconiho éry a založili Bratry Itálie. A teď vyhráli volby.

Je to "nová éra" pro Itálii? Asi ne. Nová premiérka Giorgia Meloni je asi jen další v řadě "spasitelů".


Před pár lety to byl komik Beppe Grillo a jeho Hnutí pěti hvězd – moderní, digitální, radikálně demokratické a „proti politickým stranám“.

To se po čase voličem přejedlo a novou hvězdou se včas stal Matteo Salvini, který vzešel z Ligy severu. Totální politický chameleon, s typicky "facebookovými" voliči, kteří nadšeně sdílejí jeho videa a je jim srdečně jedno, že ten jim akorát vždy slibuje něco líbivého a není za tím žádný konzistentní program.



Jelikož ale voliči nakonec viděli to, jak on obratně těží vždy z nové koalice, obrátili se k novému spasiteli, přesněji spasitelce.

A díky té se k moci ve společné koalici znovu dostane starý matador, megaoligarcha Berlusconi, i Salvini.

Je to takový typicky šílený příběh jednoho sice reálného problému (imigranti) ale jinak čisté, obratné demagogie a zmatených, snadno manipulovatelných voličů.

Zbytek už bude příběhem typického manévrování a obchodování parlamentních klik, v tom jsou italští politici velmi dobří. A voliči si za pár let zvolí zase někoho dalšího jako spasitele.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif