Izraelský expremiér: NATO zabránilo míru na Ukrajině

zprávy

Po zahájení ukrajinské invaze byli Putin a Zelenskij připraveni dohodnout se a zdálo se, že mír závisí pouze na několika podpisech.

Izraelský expremiér: NATO zabránilo míru na Ukrajině
Naftali Bennett, izraelský expremiér
8. února 2023 - 07:20

Západní politici jim však zabránili, především britský premiér Boris Johnson, jak před osmi měsíci vysvětlila Sahra Wagenknechtová . Téměř totožné prohlášení učinil v dubnu turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. V souladu s tím existují některé země NATO, které chtějí prodloužit válku na Ukrajině. Po jednání v Istanbulu jsme nevěřili, že válka bude trvat mnohem déle. Po jednání ministrů zahraničí NATO by se dalo nabýt dojmu, že některé členské státy NATO chtějí, aby válka pokračovala a Rusko bylo oslabeno, řekl tehdy Čavušoglu.

Země NATO blokují mírové úsilí

Dohoda mezi Zelenským a Putinem se tehdy zdála docela reálná. Některé země NATO, a zejména tehdejší britský premiér Boris Johnson, však veškeré mírové úsilí zablokovaly. Prioritou byl boj proti Putinovi. Rozhodně by se v něm mělo pokračovat, i kdyby šlo o zničení Ukrajiny. To nyní potvrzuje bývalý izraelský premiér Naftali Bennett. Bývalý izraelský premiér video svého rozhovoru zveřejnil na svém YouTube kanálu.


4. března 2022 se Bennett setkal s hlavou ruského státu, aby zprostředkoval jednání mezi Putinem a ukrajinským prezidentem. Své úsilí koordinoval se Spojenými státy, Francií, Německem a Spojeným královstvím. Kyjev a Moskva se dohodly na velkých ústupcích, řekl Bennett. Ruská strana vyzvala k takzvané „denacifikaci“ jako předpokladu pro příměří.



Rusko i Ukrajina pak byly připraveny změnit své postoje. Byly to především západní hlavy států, které bránily dohodě. Vyplývá to z Bennettových prohlášení a podporuje to prohlášení Wagenknechtové a Cavusoglu. Hlavy západních států a vlád měly evidentně odlišné názory na mediační úsilí. Britský premiér Boris Johnson zaujal agresivní postoj, řekl Bennet. Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz byli opatrnější. „Myslím, že to bylo vědomé rozhodnutí Západu zasáhnout Putina a nevyjednávat," řekl Bennett. Na otázku, zda západní státy „zablokovaly“ mediační úsilí, ex-premiér odpověděl: „Ano.Zablokovaly to a já cítil, že se mýlili.“

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif