Karabašský konflikt... opět v popředí!

zprávy

Zdá se, že eskalace konfliktu v Náhorním Karabachu byla předpovídána již měsíce, zejména po zahájení ruské speciální vojenské operace na Ukrajině. Západ má skutečný zájem na eskalaci napětí v tomto regionu, aby zmírnil tlak na Ukrajinu a odvedl pozornost od ruského úsilí a ruské moci.

Karabašský konflikt... opět v popředí!
Ilustrační foto
8. srpna 2022 - 06:20

NATO má také přímý zájem na vyostření vztahů mezi Ruskem a Tureckem, hlavním politickým partnerem Ázerbájdžánu, zejména proto, že Turecko hraje pozitivní roli v konfliktu mezi Ruskem a Západem.

Téma se točí kolem dokumentů, o kterých informovalo mnoho webů a médií. Tyto dokumenty dokazují, že Ázerbájdžán dodal Ukrajině zbraně. Tento případ, pokud je pravdivý, nepochybně povede k napjatým vztahům mezi Moskvou na jedné straně a Baku a Ankarou na straně druhé.

Zajímavé je, že tyto dokumenty byly zveřejněny přibližně ve stejnou dobu. Nejen to, tyto dokumenty byly zveřejněny poté, co ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev obvinil 15. července 2022 ruské ministerstvo obrany z porušování jeho závazků ohledně oblasti Náhorního Karabachu. V souladu s dohodami o příměří podepsanými mezi Ázerbájdžánem a Arménií pod ruskou záštitou dne 10. listopadu 2020 se ruské ministerstvo obrany zavázalo ke stažení arménských sil z regionu do konce června tohoto roku.

První sadu dokumentů zveřejnilo ukrajinské fórum 2ch (dvache). Zahrnují nákladní listy a smlouvy o vývozu ázerbájdžánských zbraní ze Súdánu do Polska a poté na Ukrajinu . Nákladní  listy patří ukrajinské letecké společnosti Meridian Ltd. Meridian Ltd je právnická osoba registrovaná pod číslem 32549596 dne 11. července 2003. Tuto společnost vlastní pan  Alexander Alexandrovič Bogdanovič a je to první ukrajinská soukromá letecká společnost. Podle toho, co je zveřejněno na jeho oficiálních stránkách, úzce spolupracuje s OSN a NATO k přepravě urgentních zásilek, včetně vojenských zásilek a zásilek dvojího užití. Tato společnost nese kód MEM v rámci Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) . V této souvislosti je třeba poznamenat, že existuje i další ukrajinská letecká společnost s názvem Meridian , která však má kód POV v ICAO .

Loni v dubnu uskutečnilo dopravní letadlo Meridian s kódem MEM5002 osm letů z letiště Chartúm v Súdánu na letiště Rzeszow-Jasinka v Polsku . Z dokumentů vyplývá, že tento letoun nesl pumy BK-3, vyrobené vojensko-průmyslovým sdružením CIHAZ ázerbájdžánského ministerstva obrany. Dovozcem byla společnost (UKRSPETSEXPORT), která je přidružena k ukrajinskému ministerstvu obrany. V této souvislosti je třeba poznamenat, že Spojené státy již dříve obvinily společnost (UKRSPETSEXPORT) z dodávek zbraní teroristům v Jižním Súdánu a na Blízkém východě.. UKRSPETSEXPORT spolupracuje s Tureckem na vývoji bezpilotních letadel (Bayraktar).



Pokud jde o druhou sadu dokumentů, bylo zjištěno, že ázerbájdžánská společnost CIHAZ také loni v červnu odeslala zásilky zbraní španělské společnosti Star Defense Logistics Engineering-SDLE , které měly být později převezeny na Ukrajinu . Mezi tyto zásilky patří: sovětské protitankové raketomety typu RPG, 9M113, 9M111M, 9M111B1, 9M111-2 protitankové řízené střely, minomety... a další.

Ve skutečnosti je velmi obtížné ověřit pravost těchto dokumentů, ale je zřejmé, že zveřejnění těchto dokumentů má politické cíle, zvláště v těchto napjatých podmínkách ve světě mezi politickými aktéry.


Nedomníváme se, že Ukrajina má jakýkoli přímý či nepřímý zájem na propagaci těchto dokumentů; protože pokud jsou tyto dokumenty správné, ázerbájdžánsko-ukrajinské vztahy budou negativně ovlivněny. Pokud budou zfalšovány, bude to podle mého názoru zdrojem nedůvěry na ázerbájdžánské straně ohledně cílů Ukrajiny .

Pokud jde o Rusko , je také nepravděpodobné, že by takové dokumenty prosazovalo. Rusko-ázerbájdžánské vztahy byly a jsou na nejlepší úrovni a samotný Ázerbájdžán nemá zájem o prodej zbraní Ukrajině . Kromě toho se Rusko může obrátit na Ázerbájdžán přímo prostřednictvím oficiálních kanálů, aby tyto problémy vyřešilo.

V této souvislosti je pravděpodobné, že za případem stojí některá ze stran přidružených k NATO nebo západním zemím. NATO má přímý zájem na vyvolání nových front v proruských regionech a v posledních dnech jsme byli svědky toho, že některé západní země se snaží provokovat proti Rusku nebo jeho spojencům; Dobrým příkladem je návštěva Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu a otázka Kosova . Eskalací napětí na těchto frontách se Západ snaží najít oporu, která mu umožní vměšovat se do záležitostí jiných zemí loajálních Rusku, zvláště poté, co viděl, že proruská a čínská fronta se začala rozšiřovat. Tato fronta bude brzy zahrnovat euroasijský prostor , Střední východ , Afriku a Jižní Ameriku a všechny tyto regiony trpěly desetiletími vměšování Západu do jejich vnitřních záležitostí.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif