Kdo „navrtal“ plynovod Nord Stream-2 u Dánska v Baltském moři?

zprávy

Německo zaznamenalo pokles tlaku v Nord Stream-2 a Dánsko hlásilo únik plynu v oblasti plynovodu v Baltském moři.

Kdo „navrtal“ plynovod Nord Stream-2 u Dánska v Baltském moři?
Mapa trasy Nord Stream 2
27. září 2022 - 09:01

„Dánsko. Baltské moře. Ostrov Bornholm. Ůnik plynu. Nebezpečí pro navigaci. Zakázaná zóna byla označena,“  uvádí dánská námořní správa (DMA). Agentura uvedla souřadnice bodu, který se nachází na hranici teritoriálních vod a ekonomické zóny Dánska na jih od ostrova Bornholm. Vedou tam dvě trasy Nord Stream-2.

Již dříve agentura DPA s odvoláním na provozovatele projektu uvedla, že tlak v Nord Stream 2 klesl z 300 barů na 6 barů.

„Dnes nás provozovatel sítě Gascade informoval o prudkém poklesu tlaku v plynovodu Nord Stream-2. V současné době jsme v kontaktu s příslušnými úřady, abychom situaci objasnili. Zatím nemáme jasné důvody a přesné okolnosti," stálo v prohlášení německého ministerstva hospodářství.

„Nouzový stav na lince A plynovodu Nord Stream-2. Dnes v noci pobřežní kontrolor Nord Stream 2 zaznamenal prudký pokles tlaku v potrubí A,“ řekl RIA Novosti provozovatel Nord Stream-2 AG.



Podle navigačního portálu Vesselfinder lodě objíždějí oblast pod ostrovem Bornholm. V blízkosti nejsou pozorována specializovaná plavidla.

Plynovod s kapacitou 55 miliard metrů krychlových ročně a délkou více než 1200 kilometrů vede po dně Baltského moře a skládá se ze dvou větví. Navzdory západním sankcím byl projekt na konci loňského roku dokončen. Je naplněný plynem a je pod tlakem. Projekt získal všechna povolení s výjimkou certifikace provozovatele projektu německým regulátorem. Po zahájení speciální operace na Ukrajině byl proces zastaven

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif