Kissinger: Ukrajina by měla postoupit území Rusku, aby ukončila válku

zprávy

Bývalý americký ministr zahraničí Henry A. Kissinger v pondělí řekl, že Ukrajina by měla postoupit území Rusku, aby pomohla ukončit invazi, proti tomuto řešení je  údajně většina Ukrajinců, píše Washington Post.

Kissinger: Ukrajina by měla postoupit území Rusku, aby ukončila válku
Henry A. Kissinger, bývalý americký ministr zahraničí
25. května 2022 - 09:01

Ve svém projevu na konferenci na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu Kissinger naléhal na Spojené státy a Západ, aby neusilovaly o trapnou porážku Ruska na Ukrajině, a varoval, že by to mohlo zhoršit dlouhodobou stabilitu Evropy.

Poté, co řekl, že západní země by si měly pamatovat důležitost Ruska pro Evropu a nenechat se strhnout „v současné náladě“, Kissinger také prosazoval, aby Západ donutil Ukrajinu přijmout jednání se „status quo ante“, což znamená předchozí stav. záležitostí.

„Vyjednávání musí začít v příštích dvou měsících, než to způsobí otřesy a napětí, které nebude snadné překonat. V ideálním případě by dělicí čárou měl být návrat ke stavu quo ante,“ řekl 98letý Kissinger podle Daily Telegraph .

„Pokračování ve válce za tímto bodem by nebylo o svobodě Ukrajiny, ale o nové válce proti samotnému Rusku," vysvětlil Kissinger.

„Status quo ante“ zmíněný Kissingerem, který byl ministrem zahraničí prezidentů Richarda M. Nixona a Geralda Forda, odkazuje na obnovení situace, kdy Rusko formálně ovládalo Krym a neformálně ovládalo dva nejvýchodnější ukrajinské regiony Luhansk a Doněck. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij zdůraznil, že součástí jeho podmínek pro zahájení mírových rozhovorů s Ruskem bude i obnovení předinvazních hranic .



Kissingerovy komentáře přicházejí, když mnozí lídři říkají, že ruská válka na Ukrajině zpochybnila „celý mezinárodní řád“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla globálním lídrům v Davosu, že válka není jen „otázkou přežití Ukrajiny“ nebo „otázkou evropské bezpečnosti“, ale také „úkolem pro celé globální společenství“. Stěžovala si na „destruktivní zuřivost“ ruského prezidenta Vladimira Putina, ale řekla, že Rusko by jednoho dne mohlo obnovit své místo v Evropě, pokud „najde cestu zpět k demokracii, právnímu státu a respektu k mezinárodnímu řádu založenému na pravidlech… protože Rusko je náš soused. .“

Putin udělal „velkou strategickou chybu“, říká šéf NATO.

Velká část Ukrajiny souhlasí se Zelenským, že se nevzdá půdy výměnou za mír. Průzkum, který tento měsíc provedl Kyjevský mezinárodní sociologický institut, ukázal, že 82 procent Ukrajinců není připraveno vzdát se jakékoli ukrajinské země, i kdyby to znamenalo, že se válka bude protahovat. Pouze 10 procent věří, že vzdát se půdy stojí za to, aby byla invaze ukončena, zatímco 8 procent nebylo rozhodnuto, podle průzkumu provedeného mezi 13. květnem a minulou středou.

Vzorek nezahrnoval obyvatele území, která nebyla před 24. únorem kontrolována ukrajinskými úřady – jako je Krym, Sevastopol a některé okresy Doněcké a Luhanské oblasti. Průzkum také nezahrnoval občany, kteří odešli do zahraničí po 24. únoru.

Kissingerovy komentáře následují po nedávném úvodníku redakční rady New York Times, který tvrdil, že Ukrajina bude muset učinit „bolestná územní rozhodnutí“, aby dosáhla míru.

„Nakonec jsou to Ukrajinci, kdo musí učinit těžká rozhodnutí: oni bojují, umírají a ztrácejí své domovy kvůli ruské agresi, a jsou to oni, kdo musí rozhodnout, jak by mohl vypadat konec války," napsala ve čtvrtek redakce Times. „Pokud konflikt povede ke skutečným jednáním, budou to ukrajinští vůdci, kdo bude muset učinit bolestivá územní rozhodnutí, která bude vyžadovat jakýkoli kompromis."

Ve svém pondělním komentáři Kissinger, dlouholetý zastánce reálpolitického přístupu, při němž národy kladou své praktické cíle před morálku a zásady, naléhal na evropské vůdce, aby neztráceli ze zřetele místo Ruska v Evropě a riskovali, že země vytvoří trvalé spojenectví s Čínou.

(rp,prvnizpravy.cz,washingtonpost,foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif