Klíčové události ve válce na Ukrajině

zprávy

Válka na Ukrajině zažívá zásadní a rychle se vyvíjející strategický vývoj. Nejvíce alarmující je, že existují známky vojenské eskalace se snižující se strategickou opatrností, zejména na západní straně.

Klíčové události ve válce na Ukrajině
F 16
4. června 2023 - 10:00

Tato opatrnost byla vůdčím principem celé této války, s jejími vzestupy a pády, od té doby, co začala před více než rokem, píše v komentáři na Agoravox Dr.Salem Alketbi.

Uprostřed tohoto vývoje je pozice Spojených států, které oznámily svůj záměr podporovat dodávky nejmodernějších bojových letadel, včetně F-16 americké výroby, na Ukrajinu. Navíc přispějí na výcvik ukrajinských pilotů v zacházení s těmito letouny. Vysoký představitel Bílého domu prozradil zejména to, že prezident Joe Biden informoval o rozhodnutí  G7 v Japonsku a naznačil, že by je Ukrajině mohly nabídnout i další země s F-16.

Důležitost tohoto amerického rozhodnutí je dána skutečností, že tyto bojové letouny mají útočné schopnosti úzce spojené s vzdušnou konfrontací, ústředním prvkem konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Od začátku konfliktu nebyla ani jedna strana schopna z této bitvy vyjít rozhodně vítězně.

Důraz byl kladen na posílení Ukrajiny primárně pozemními vojenskými schopnostmi v kombinaci s omezenými raketovými schopnostmi a potenciálně méně sofistikovanými, primárně obrannými vzdušnými schopnostmi. To objasňuje poznámky ukrajinského prezidenta Zelenského, který uvítal to, co nazval „historickým rozhodnutím“.

Kvůli rozmanitosti a intenzitě ukrajinských prostředků protivzdušné a pozemní obrany nebylo Rusko schopno vyjít vítězně z prostoru vzdušného boje. Se změnou americké politiky by však letecká bitva mohla zaznamenat výraznou proměnu. Konkrétní výsledky této politiky závisí na efektivním pořízení bojových letounů F-16 a výcviku ukrajinských pilotů v jejich používání. Tento proces může trvat nejméně čtyři měsíce za předpokladu, že jsou k dispozici kompetentní piloti pro jiné modely bojových letadel.

Dlouhý seznam evropských zemí se pyšní tím, že vlastní americké stíhačky F-16. Je však nepravděpodobné, že by všichni souhlasili s předáním části svých leteckých kapacit Ukrajině, zvláště za současných okolností.

V tomto ohledu stojí za zmínku tweet britského premiéra Rishi Sunaka, ve kterém uvádí: „Spojené království bude spolupracovat se Spojenými státy, Nizozemskem, Belgií a Dánskem, aby Ukrajině poskytlo vzdušnou bojovou schopnost, kterou potřebuje“ .

Je zvláště důležité poznamenat, že Spojené království nevlastní žádné americké bojové letadlo. V důsledku toho zůstává nejistota ohledně toho, které země NATO mohou poslat několik stíhaček F-16 na Ukrajinu v rámci toho, co Sunak a nizozemský premiér Mark Rutte nazvali „mezinárodní koalicí“, jejímž cílem je poskytnout lovce na podporu Ukrajiny. Platí to tím spíše, že vlivné evropské země jako Francie pouze potvrdily možnost pomoci při výcviku pilotů bez nabídky letadel.

Interpretace vyslání nejmodernějších bojových letounů na Ukrajinu se stává pro Rusko výzvou, protože nejde jen o eskalaci války, ale také o sázku NATO na urychlení pádu ruské armády. Současné stíhačky jako F-16 totiž Ukrajině umožní provádět významné údery mimo ruské zásobovací linky.

To, co tuto víru v Rusku posiluje, je existence souběžných západních opatření, včetně současných britských dodávek střel Storm Shadow na Ukrajinu. Tyto střely s plochou dráhou letu mají dosah přes 250 kilometrů a překračují možnosti dříve dodávaných amerických střel, jako je Javelin, které měly dosah pouze kolem 80 kilometrů.

V této souvislosti stojí za zmínku prohlášení ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova před několika měsíci, ve kterém prohlásil, že „Ukrajina je připravena poskytnout záruky, že vaše zbraně nebudou použity k útokům na ruské území“. Kreml v reakci uvedl, že Moskva přijme vhodná vojenská odvetná opatření, pokud ukrajinské síly použijí zbraně Storm Shadow.



Jeden z hlavních příznaků eskalace přímé konfrontace mezi Ruskem a NATO na ukrajinském území se objevil nedávno, když dva američtí představitelé odhalili, že Rusko se neúspěšně pokusilo zničit raketový systém Patriot na Ukrajině pomocí hypersonické střely. Toto selhání bylo přičítáno schopnosti ukrajinské armády při prvotní implementaci amerického systému jen několik týdnů po jejím příjezdu do země.

Ukrajina navíc uvedla, že neutralizovala to, co nazývá nejmocnějšími ruskými hypersonickými zbraněmi, úspěšným sestřelením raket Kinjal odpálených směrem na Kyjev. Rusko tvrdilo, že tyto střely měly schopnost překonat všechny systémy protivzdušné obrany, přičemž popíralo zachycení střel Kinjal a tvrdilo, že jedna z nich zničila systémy protivzdušné obrany Patriot poskytované SPOJENÉ STÁTY.


Vyhlídka na zmaření sofistikované raketové výzbroje pomocí západních systémů vyvolává mezi odborníky spekulace. Rusko tvrdí, že rakety Kinjal, které údajně dosahují rychlosti přes 11 000 kilometrů za hodinu, nemůže zničit žádný systém protivzdušné obrany na světě. Vše nasvědčuje tomu, že Ukrajina se proměnila v rozlehlé testovací pole pro hodnocení účinnosti západních zbraní proti svému ruskému protivníkovi.

Za účelem posílení schopností ukrajinské armády byla zahájena přeprava pokročilých zbraní. Jsou provedeny úpravy, aby se zbraně přizpůsobily skutečným bojovým podmínkám. Například střely původně odpalované z letadel jsou upravovány tak, aby umožňovaly odpaly z nákladních automobilů, a obrněná vozidla jsou znovu testována, aby byla zajištěna jejich účinnost v silně zaminovaných bojových prostředích. Hodnocení schopnosti bezpilotních vzdušných prostředků dodávat zásoby do předních linií probíhá spolu s dalšími úvahami.

Zřejmá je další operační transformace: ukrajinská armáda postupně přechází od používání zbraní a vybavení tradičně spojovaného s érou Varšavské smlouvy k používání zbraní, vybavení a munice z aliance NATO.

Postupem času se bojiště na Ukrajině vyvíjí směrem k přímým střetům mezi výzbrojí NATO a Ruska. Uprostřed řady prohlášení USA se objevují zprávy týkající se přepravy obrněných vozidel, tanků, munice, systémů protiraketové obrany a raket na Ukrajinu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?