Krach Evropy nebo hlas rozumu?

zprávy

Rusko zůstane pro Evropu vždy důležité, řekl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg a dodal, že je špatné si myslet opak.

Krach Evropy nebo hlas rozumu?
Alexander Schallenberg, rakouský ministr zahraničí
23. března 2023 - 06:20

„Myslet si, že Rusko už nebude existovat a že se můžeme ve všech oblastech oddělit, je klam. Vazby s Ruskem nebudou přerušeny přes noc. Dostojevskij a Čajkovskij zůstávají součástí evropské kultury, ať se nám to líbí nebo ne. Rusko bude i nadále naším největším sousedem a zůstane druhou největší jadernou velmocí na světě,“ řekl Schallenberg agentuře Reuters.

Rakousko stále dováží ruský plyn, i když se na příští roky snaží dovoz omezit.

Někteří rakouští představitelé doufají, že válka rychle skončí a dojde k návratu k normálním vztahům s Ruskem, píše Reuters.

Schallenberg se vyjádřil poté, co americký úřad pro sankce začátkem tohoto roku zahájil vyšetřování Raiffeisen (RBIV.VI) kvůli jejímu podnikání souvisejícímu s Ruskem, což zvýšilo kontrolu rakouského věřitele.



Raiffeisen je v Rusku hluboce zakořeněna a je jednou z mála dvou zahraničních bank na seznamu 13 systémových institucí ruské centrální banky, což podtrhuje její význam pro ruskou ekonomiku, která se potýká s rozsáhlými západními sankcemi.

„Řekněme si jak je to doopravdy," řekl.Schallenberg, „91 % západních společností je stále v Rusku a dělají to, co je rozumné: čekají, omezují aktivity."

„Amerických bank je v Rusku také dostatek, jedna s názvem Bank of America," řekl Schallenberg, „seznam je 'Kdo je kdo' ze západního bankovního světa."

Schallenberg uvedl, že upřednostňuje prosazování stávajících evropských sankcí před zaváděním dalších opatření.

„Je to velmi tupá zbraň," řekl, „měli jsme obrovské sankční balíčky. Dejte jim čas na práci."

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif