Kuleba: Biden mi řekl, že jsme na pokraji strašných ztrát

zprávy

Šéf ukrajinského ministerstva zahraničí vyprávěl, jak se 22. února setkal s Bidenem v Bílém domě.Na tomto setkání Biden informoval Kulebu, že válka brzy začne. Kuleba tuto informaci obratem sdělil Zelenskému.

Kuleba: Biden mi řekl, že jsme na pokraji strašných ztrát
Dmitrij Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí
17. srpna 2022 - 04:20

Kuleba se na poslední chvíli dozvěděl, že bude mít schůzku s Bidenem. Jak toto setkání probíhalo, popsal v rozhovoru s Gordonem.

Dveře se otevřou a všichni vyjdou z Bidenova vnitřního kruhu, jeden po druhém. A každý na mě doslova hodí pohled na rozloučenou. Jako by právě proběhla konzultace s lékaři a oni rozhodli, že máte rakovinu 4. stupně. Toť vše vyjdou k pacientovi, řeknou "ahoj", podají si ruce a takový soucitný výdech "Eh..." - a šli dál. Hned chápete, jaká je nálada, " řekl Kuleba.

Poté byl Kuleba převezen do Oválné pracovny. Byli tam ministr zahraničí Anthony Blinken, vrchní ředitel pro evropské záležitosti v Radě národní bezpečnosti USA Amanda Sloat a ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Markarová.

„Biden řekl, že mají nejnovější informace, že všechno brzy začne. Řekl: „Bude válka, budeme s vámi celou cestu, až do konce. Když už schůzka skončila, šel jsem do státního oddělení, vzali mě do kanceláře, zvláštní člověk mi ukázal řadu faktů - ne mapy, ale body. To znamená, tady jsou letiště, na těchto letištích jsou taková a taková nákladní letadla, vzlétají. Ihned jsem to hlásil prezidentovi a odešel odtamtud,“ pokračoval Dmitrij Kuleba.



A na konci setkání s Bidenem se rozhovor stočil na osobní témata.

„Máme štěstí, že je to prezident Biden, kdo v současnosti vede Spojené státy," řekl Kuleba s tím, že Biden zná Ukrajinu dobře.

Pro něj to bylo lidské setkání. Byly to emoce. Na konci jsme mluvili o dětech. Mluvil o svém synovi, který byl v Americe slavnou osobností a kterého bohužel ztratil. Mluvil jsem o svých dětech. Nakonec, to už byl rozhovor dvou lidí, z nichž jeden zažil v životě hrozné ztráty a druhý, tedy já, pochopil, že jsme na pokraji hrozných ztrát,“ řekl Kuleba.

Již dříve Dmitrij Kuleba řekl, že první varování o blížící se válce s Ruskem obdržel již v září loňského roku při návštěvě Washingtonu s Andrejem Jermakem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif