Lukašenko: Pokud Evropa chce mír, tak je to možné během několika dní

zprávy

Na Ukrajině lze dosáhnout míru během několika dní. Oznámil 30. září, běloruský prezident Alexandr Lukašenko při převzetí pověřovacích listin od velvyslanců cizích zemí.

Lukašenko: Pokud Evropa chce mír, tak je to možné během několika dní
Alexander Lukašenko, běloruský prezident
1. října 2022 - 06:20

„Pokud to Evropané upřímně chtějí, míru lze dosáhnout během několika dní,"  řekl Lukašenko.

Běloruský prezident zároveň upozornil na skutečnost, že diplomatická mise velvyslanců začíná pro Bělorusy ve významném období: 17. září Bělorusko oslavilo svůj nejmladší státní svátek - Den národní jednoty.

„Stejně jako předtím, od té doby Bělorusové nikdy v historii nikoho nenapadli. Pro nikoho jsme nebyli hrozbou. Bude tomu tak i nadále. Zdůrazňuji: tak to bude i v budoucnu! Jsme vždy odhodláni k mírovému řešení jakýchkoli mezinárodních problémů. Bělorusové, kteří během nacistické genocidy ztratili třetinu, si jako žádný jiný národ na světě vysoce váží lidského života. Každý lidský život! Také z tohoto důvodu jsme dříve i dnes, když vedle nás na Ukrajině vzplanul vojenský konflikt, vždy vystupovali a nadále přicházíme s mírovými iniciativami na mezinárodní scéně. Konflikt mezi bratrskými národy považujeme za velkou tragédii. Je to přímý důsledek strategických intrik a největší hlouposti především západních politiků,“ zdůraznil prezident Běloruska.

Lukašenko také připomněl, že „dnes se o tomto konfliktu hodně mluví“.

„Velmi mnozí zároveň prohlašují, že by chtěli mír na této zemi. Zejména Evropané, protože tento konflikt je v našem evropském domově. A pokud to Evropané upřímně chtějí, míru lze dosáhnout během několika dní. Ještě jednou to prohlašuji a varuji Evropany: zamyslete se znovu a udělejte vše pro to, aby byl na této zemi mír,“  naléhal běloruský prezident.


Připomeňme, že od 24. února Rusko vede na Ukrajině speciální vojenskou operaci na ochranu LPR a DLR. Bělorusko se jí oficiálně neúčastní a stojí o mírové urovnání konfliktu. Minsk již dříve uvedl, že právě postoj západních zemí neumožňuje nastolit mír na Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif