Musí naše generace ‚vykrvácet‘, aby znovu vybudovaly Ukrajinu?

zprávy

Všechno to zní velmi pozitivně a optimisticky – do té doby než zjistíte kdo to bude všechno platit.

Musí naše generace ‚vykrvácet‘, aby znovu vybudovaly Ukrajinu?
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
28. března 2023 - 06:20

Státní tajemník pro rozvoj Jochen Flasbarth před startem nové německé platformy označil rekonstrukci těžce poškozené země za „úkol pro generace“. „Neměli bychom se tím nechat vyděsit," řekl koordinátor spolkové vlády pro mezinárodní pomoc pro Tagesspiegel", „pokud se to udělá správně, Ukrajina bude opět generovat výnosy a sama se bude podílet na tomto obrovském úkolu“.

Pro investory je atraktivní i otevřená evropská země. Před pár dny Světová banka vyčíslila náklady na rekonstrukci Ukrajiny na 411 miliard dolarů. V kruhu zemí G7 a s mezinárodními finančními organizacemi Flasbarth dále deníku řekl: „V současné době diskutujeme o pořadí rekonstrukce“.



Krátkodobě je vedle oprav elektráren a elektrického vedení „velmi vysokou prioritou odminování. Je to klíčové zejména pro zemědělství, aby se výroba mohla obnovit“. Obecně platí, že ukrajinská ekonomika se musí postavit na nohy, „abychom se dostali z nutnosti dalších a dalších plateb“.

Státy EU v současné době dávají 1,5 miliardy eur měsíčně jako rozpočtovou podporu pro Ukrajinu, aby mohla financovat základní funkce státu. „Z této situace se hned tak nedostaneme, záleží na průběhu války," připustil Flasbarth. V této souvislosti je boj proti korupci „nezbytný k tomu, abychom získali podporu od dárcovských zemí. Protože kdyby naši lidé měli představu, že se vždy najdou lidé, kteří natahují ruce, pak nebudeme moci pomáhat Ukrajině dlouho.“

Markvart: Ta velká očekávání versus vždycky stejná realita

A co když se pak Ukrajina díky „nejen německé pomoci na obnovu“ stane prosperující zemí a EU se stane chudobincem? Bude pak poskytovat pomoc Ukrajina?


(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif