Nechci bojovat: Již 2.500 dolarů vám otevře cestu z Ukrajiny

zprávy

Již pátý měsíc podle stanného práva na Ukrajině nemohou muži ve věku 18 až 60 let legálně opustit zemi.

Nechci bojovat: Již 2.500 dolarů vám otevře cestu z Ukrajiny
Ilustrační foto
29. června 2022 - 07:28

Po tuto dobu byly úlevy poskytnuty pouze osobám, které jsou neschopné vojenské služby, mají 3 nezletilé děti, adoptované děti a pečují o osoby se zdravotním postižením. Postup při odchodu z Ukrajiny pro studenty denního studia zahraničních univerzit byl zjednodušen. Stejně tak dobrovolníci, kteří mají povolen pobyt v zahraničí maximálně 30 dní.

Během této doby se Nejvyšší rada opakovaně pokoušela vyřešit otázku odchodu mužů z Ukrajiny. Parlamentu bylo předloženo několik zákonů, které poskytují úlevu mužům jiných kategorií a trestní odpovědnost pro ty, kteří odešli.

Legislativa prezidentského dekretu

Poslanci z prezidentské frakce Služebník lidu minulý týden předložili parlamentu návrh zákona, kterým chtějí během stanného práva zakázat vstup mužů ve věku 18-60 let do zahraničí s výjimkou těch, které určí vláda a těch, kteří mají zpoždění.

Dokument pod evidenčním číslem 7484 Michaila Laby, Oleksija Kuzněcova, Anatolije Ostapenka (všichni tři z frakce Služebník lidu) mění zákony o mobilizační přípravě a mobilizaci, jakož i o postupu při odchodu z Ukrajiny a vstupu občanů na země.

Nové pravidlo uvádí, že mužští občané Ukrajiny ve věku 18 až 60 let budou mít zakázáno cestovat mimo Ukrajinu během stanného práva, s výjimkou určitých kategorií (otcové mnoha dětí, svobodní otcové, muži uznaní jako zdravotně postižení a studenti / postgraduální studenti / doktorandi) .

Pokud bude tento projekt přijat, pak bude odchod mužů do zahraničí poprvé formalizován na legislativní úrovni.

To je velmi důležitý bod. Vysvětlivka k dokumentu uvádí, že „otázku postupu při odchodu mužů upravuje zatím pouze prezidentský dekret, nikoli však zákon“.

A právě tato věta vyvolala ve společnosti nové diskuse o legálnosti zákazu výjezdu mužů z Ukrajiny v době stanného práva.

Faktem je, že sami poslanci tak přímo na základě prezidentského dekretu uznávají spornost současného zákazu cest mužů do zahraničí.

Zatímco Ústava stanoví, že takové omezení může být zavedeno pouze zákonem přijatým Nejvyšší radou.

Zákony přijaté Nejvyšší radou, které schvalují stanné právo a mobilizaci, dodnes neobsahují článek, který by umožňoval mužům ve věku 18-60 let zakázat opustit zemi.


Formálně byl zákaz cestování stanoven prezidentským dekretem a usnesením kabinetu ministrů. Ale vyhlášky a rozhodnutí kabinetu ministrů nejsou zákonem, ale zcela jinými právními akty. Proto v prezidentské frakci vznikla myšlenka předepsat zákaz pro muže v zákoně, a nikoli v jiných druzích jednání.  

„Ústava říká, že právo svobodně opustit území Ukrajiny může být omezeno pouze zákonem, ale takový zákon neexistuje,“ říká právník Denys Nevyadomsky pro Stranu právní režim stanného práva, který umožnil kabinetu ministrů zavést zvláštní režim pro vstup a výstup, toto plošné pravidlo vstoupilo v platnost 1. ledna 2022. Ale Ústava nikde neříká, že omezení lidských práv lze zavést plošným odkazem na kabinet ministrů.“

„Pokud půjdete touto cestou, pak můžete jít až do bodu, že právo na život bude zrušeno rozhodnutími zastupitelstva městské části. To znamená, že právní základ pro zákaz odchodu je jakoby, ale je příliš nestabilní,“ dodává právník.



A tam, kde jsou právní normy napsané nepřesně, se vždy najde místo pro korupci.

Petice prezidentu Zelenskému o odchodu mužů vojenského věku do zahraničí získala v květnu během několika dní potřebných 25 000 hlasů . Její autor, právník Alexander Gumirov, v petici napsal, že zákaz cestování jen zvyšuje korupci na hranicích.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na tuto petici původně uvedl, že neví, komu by mohla být určena. „Možná mně. Nebo by to možná mělo být adresováno rodičům, kteří přišli o své syny, kteří bránili ten či onen kraj, to či ono město za cenu svého života? A víte, že většinou ne města, kde se narodili,“ komentoval emotivně prezident během tiskové konference s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

Poté se již na stránkách prezidenta objevila rozšířená odpověď hlavy státu. Připomněl, že „podle článku 65 základního zákona Ukrajiny je ochrana vlasti, nezávislost a územní celistvost Ukrajiny povinností občanů Ukrajiny“. Zároveň dodal, že se obrátil na premiéra Denyse Šmygala s žádostí o komplexní zpracování návrhů vyjádřených v petici.

Od té doby uplynulo několik týdnů a kabinet ministrů nevyjádřil své možnosti, jak tento problém vyřešit. Podle autora petice jsou všichni spokojeni se situací s korupcí, která na tomto pozadí bují.

„Neberou je do armády a nenechají je pracovat. Tak proč ten idiotský zákaz? Ale proč. Na hraničních přechodech jsou zavedena korupční schémata, podle kterých za velké úplatky od 2 500 do 15 000 dolarů, můžete docela snadno opustit zemi. Každý to vidí. všichni to vědí. Vojenské registrační a náborové úřady zařídily distribuci předvolání do všech dveří komukoli, aby muže vtáhli do tlap, ale neposílali je do armády – ale přivedli je k tomu, že dají úplatek, aby zmizeli,“ domnívá se Gumirov.

V tuto chvíli se právník nehodlá zastavit a již zaregistroval  výzvu k Vysokému komisaři OSN pro lidská práva ohledně zákazu opuštění Ukrajiny pro muže ve věku 18-60 let.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif