Německo buduje největší armádu v Evropě, to už z dějin známe…

zprávy

Scholz ve svém projevu před německým parlamentem ujistil poslance, že Berlín bude v případě potřeby „bránit každý metr čtvereční" území NATO. .

Německo buduje největší armádu v Evropě, to už z dějin známe…
Ilustrační foto
24. června 2022 - 07:20

Jako replika na Scholzovo  „bránit každý metr čtvereční" území NATO, se nabízí otázka, zda je NATO nějaký stát, který má své území a nebo jestli území členských států náhodou už nepatří NATO..

Německá média citovala Scholze, že dělá z německé armády „největší konvenční armádu" mezi evropskými členskými státy NATO.

Německá armáda výrazně přispěje k posílení východního křídla NATO, uvedl kancléř této země Olaf Scholz. Slíbil také velké investice, které z Bundeswehru udělají největší vojenskou velmoc mezi evropskými členy vojenského bloku vedeného USA.

Země posílí svou vojenskou přítomnost v regionu, včetně Baltského moře a jeho okolí, prozradil Scholz.

Mezi zeměmi, kde bude Bundeswehr trvale dislokován jako součást sil NATO, je Litva. Už tak napjaté vztahy mezi pobaltským státem a Moskvou minulý týden dále eskalovaly, když se Vilnius rozhodl zablokovat tranzit sankcionovaného zboží do ruské exklávy Kaliningrad.

Kreml varoval, že přistoupí k ostré odvetě. V komentáři ke vztahům Německa a NATO s Ruskem Scholz poukázal na to, že partnerství s východním sousedem je „v dohledné době nemyslitelné“, když „imperialistické Rusko“ zaútočilo na Ukrajinu.

Šéf německé vlády ale varoval před vypovězením žádné ze základních dohod, které v současnosti mezi vojenskou aliancí a Ruskem existují.

„Více než kdy jindy budeme vést kampaň za zachování mezinárodního řádu, který je založen na zákonech, a ne na síle,“ uvedl.

Scholz také řekl, že scéna zkázy ve městech Irpin a Bucha u Kyjeva, kterou nedávno navštívil, mu připomíná snímky zničených německých měst po druhé světové válce.

„A stejně jako Evropa, která byla v té době zničena válkou, dnes Ukrajina potřebuje Marshallův plán pro svou rekonstrukci,“ řekl Scholz s odkazem na slavný program poválečné obnovy Evropy.

Scholz označil Evropu za „povinnou“ poskytnout pomoc Ukrajině.

Za tímto účelem Berlín prostřednictvím video odkazu pozval ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby se připojil k nadcházejícímu setkání lídrů G7, které se bude konat v Bavorsku od 26. do 28. června.

Scholz také uvedl, že hodlá uspořádat zvláštní konferenci mezinárodních expertů, jejímž cílem je shromáždit další pomoc Ukrajině.



Ve svém projevu v Bundestagu prozradil, že německé samohybné houfnice již byly dodány do Kyjeva a že ukrajinští vojáci v současné době procházejí výcvikem v používání samohybných protiletadlových děl Gepard a začnou se seznamovat s americkými  raketometem MIS70 a systémem protivzdušné obrany Všechny tyto zbraňové systémy dodá Ukrajině Německo.

Později několik médií citovalo Scholze, který prohlásil, že z německé armády udělá „největší konvenční armádu“ mezi evropskými členskými státy NATO .

To by podle něj mělo pozitivní vliv nejen na bezpečnost Německa, ale i na bezpečnost jeho spojenců. Pro tento účel je vyčleněn speciální fond ve výši 100 miliard eur, který pomůže výrazně zlepšit schopnosti německé armády, dodal.

Po týdnech jednání se vládní koalice a konzervativní opozice dohodly na přidělení peněz armádě koncem května.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif