Neshody mezi Kyjevem a Washingtonem ohledně výcviku ukrajinských pilotů

zprávy

Spojené státy necvičí ukrajinské vojáky na stíhačkách F-16 ale vyhodnocují možnost použití amerických raket na sovětských MiGech.

Neshody mezi Kyjevem a Washingtonem ohledně výcviku ukrajinských pilotů
Ilustrační foto
24. března 2023 - 04:20

To řekl John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti, v rozhovoru pro CNN.

„Není to příprava, je to posouzení možností, do jaké míry budou moci na svých stíhačkách používat určitou americkou výzbroj, tedy na MiGách, je to otázka určitého typu vysoce přesných střel, které jim dodáváme," řekl John Kirby.

Podle amerického představitele v současné době probíhá v rámci cvičení analýza, jak budou ukrajinští piloti schopni plnit své mise a střílet s těmito zbraňovými systémy.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij tvrdí, že dostal od amerického prezidenta Joea Bidena příslib zorganizovat výcvikovou misi ukrajinských pilotů k létání na stíhačkách F-16.

„Opravdu je potřebujeme [stíhačky F-16] a prezident řekl, že by mohli začít s výcvikem ukrajinských pilotů. Prezident Biden řekl, že práce na tom začnou brzy," řekl Vladimir Zelenskij v rozhovoru pro CNN.

Ukrajinský vůdce navíc doufá, že dříve či později o dodávce dotyčného letadla rozhodnou i Spojené státy.



Již dříve Politico a NBC informovaly o příletu ukrajinských pilotů do Spojených států 4. března. Bylo také oznámeno, že v březnu dorazí dalších osm ukrajinských pilotů.

Následně Politico napsalo s odkazem na své zdroje, že navzdory příjezdu dvou ukrajinských pilotů do Spojených států, aby byli vycvičeni na západních stíhačkách, včetně F-16, zůstal postoj Washingtonu ohledně odesílání takových zařízení nezměněn. Spojené státy považují za předčasné posílat takové bojovníky do Kyjeva a považují to za prioritu.


Raketa středního doletu AIM-120 Amraam, používaná rovněž v systémech protivzdušné obrany Nasams, je hlavním kandidátem na adaptaci na letouny sovětského typu. Taková zařízení jsou zatím na Ukrajině v provozu, proto pro ně existuje i munice.

Washington prohlašuje, že během pobytu ukrajinských pilotů ve Spojených státech se zkoumá možnost vybavit letouny MiG-29 západními raketami vzduch-vzduch.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif