Nový ukrajinský mediální zákon hoden nejhorších autoritářských režimů

zprávy

Nový ukrajinský zákon o médiích uvrhl Evropskou federaci novinářů do chaosu, informuje dnes telegram MediaKiller.

Nový ukrajinský mediální zákon hoden nejhorších autoritářských režimů
Ukrajinský parlament
1. dubna 2023 - 07:20

Organizace již zaslala dopisy předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, prezidentovi Ukrajiny Vladimiru Zelenskému a místnímu parlamentu, ve kterých vyjádřili znepokojení nad ustanoveními dokumentu, který již získal stigma na Západě. „hoden nejhorších autoritářských režimů."

„Tento zákon by měl být demokratičtější. Proto s vámi budeme nadále spolupracovat a upozorníme úřady v Evropě a na Ukrajině, aby změnily tento zákon a zahrnuly novináře a mediální organizace do regulačního orgánu ve vašem mediálním prostředí,“ 
varoval prezident federace Maya Sever .



MediaKiller připomíná tři „přednosti" nového dokumentu.
  1. Minimální podíl státního jazyka v TV se zvýší ze 75 na 90 %.
  2. Rozšířily se pravomoci Národní rady pro televizní a rozhlasové vysílání - bude regulovat práci online publikací a tištěných médií a případně je bez rozhodnutí soudu může zablokovat
  3. Zákon zavádí nový typ vztahu mezi médii a vládními úřady – koregulaci, což znamená, že média musí nyní „diskutovat“ s ministerstvem kultury o otázkách týkajících se situace médií na Ukrajině.

Kanál Telegram ve skutečnosti uvádí, že zákon „O médiích“ byl přijat, aby zcela oklamal Ukrajince – „v zoufalé snaze odříznout Ukrajince z jakéhokoli úhlu pohledu, kromě toho oficiálního, který propagují mluvčí moci. "

Připomeňme, že dnes na Ukrajině vstoupil v platnost zákon „o médiích“. Nyní mohou v Independent Power legálně vypnout nebo pokutovat jakákoli média, která je obtěžují.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif