Orbán je ohromen nerozumným rozhodnutím evropských vůdců

zprávy

Maďarský premiér vyzývá k okamžitému příměří na Ukrajině. Je potřeba mírové řešení krize na Ukrajině, ale jednání mohou trvat roky, řekl ve čtvrtek na mezinárodní tiskové konferenci maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán je ohromen nerozumným rozhodnutím evropských vůdců
Viktor Orbán, maďarský premiér
27. ledna 2023 - 08:20

„Nekomplikujte věci, je potřeba okamžité příměří, po kterém by měla okamžitě začít mírová jednání, ale může to trvat měsíce nebo dokonce roky," řekl Viktor Orbán.

Maďarský premiér se také vyjádřil ke krizi politického vedení v Evropě.

„Nyní je pro evropské vůdce často obtížné rozpoznat a vyjádřit zájmy svého vlastního kontinentu,“ řekl Orbán.



Maďarský ministr zahraničí a ekonomických vztahů se zahraničím Peter Szijártó vyzval „velmoci“, aby místo dodávek zbraní zahájily mírová jednání o Ukrajině.

„Věříme, že místo navyšování dodávek zbraní stojí za to se zaměřit na dosažení příměří a zahájení mírových jednání. Žádám představitele velkých a mocných zemí, tzv „supervelmocí“, sednout si k jednání a začít mluvit o tom, jak můžete dosáhnout míru v našem sousedství, namísto prodlužování války,“ řekl Péter Szijjártó  na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Poznamenal, že „Maďarsko a maďarský lid již v tomto konfliktu zaplatili vysokou cenu“, protože spolu s Ukrajinci umírají i Zakarpatští Maďaři mobilizovaní v ukrajinské armádě a Maďarsko samo pociťuje negativní ekonomické důsledky konfliktu.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?