Pákistán a Afghánistán jsou na pokraji velké války

zprávy

Na začátku prosince pákistánské úřady oznámily, že situace v Afghánistánu se velmi rychle zhoršuje. Zároveň bylo oznámeno, že Pákistánci vyslali letadlo, aby evakuovalo své diplomaty z Kábulu.

Pákistán a Afghánistán jsou na pokraji velké války
Ilustrační foto
9. prosince 2022 - 07:20

Týden předtím vláda Tálibánu oznámila, že opravila 70 vojenských letadel a vrtulníků „zděděných po předchozí vládě“. Přesněji  nabídli  Američané mezi ostatní výzbrojí za více než 85 miliard dolarů. Díky tomu je z hlediska bojového letectvaí afghánský Taliban na čtvrtém místě (za Spojenými státy, Čínou a Ruskem). Zejména vlastní An-32B, Mi-25, Mi-17B-5, UH-60A, MD530F a Cessna 208B.

Začátkem října pákistánské velení Talibanu Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) zveřejnilo nahrávku, na níž jejich vůdce Noor Syed Mehsud nařizuje bojovníkům, aby se připravili na válku proti afghánskému Talibanu v Afghánistánu. Mufti potvrzuje, že „afghánský Taliban začal ponižovat bojovníky TTP prohledáváním jejich domů, což je nepřípustné“.

Podle pákistánské policie bylo 1. prosince na afghánském území trvale téměř 5000 bojovníků TTP. Jejich počet se výrazně zvýšil po odchodu jednotek NATO z Afghánistánu.

V listopadu konflikt mezi Talibanem a pákistánskou armádou ve východním Afghánistánu přerostl v ozbrojený střet, který hrozil přerůst v totální nepřátelství. Pákistán oznámil invazi teroristů do Afghánistánu a vyslal tam jednotky. Islámábád také požadoval, aby Západ vrátil Afghánistánu 9 miliard dolarů zmrazených na amerických účtech.

Někteří experti poukazují na to, že k vyhlášení války pákistánským Tálibánem v Islámábádu došlo téměř okamžitě poté, co bývalý šéf pákistánských zpravodajských služeb ISI generál Faiz Hameed proti Asimovi Equipovi prohrál souboj o post vrchního velitele. Dříve byl první jmenovaný iniciátorem a hlavním dozorcem tajných jednání s TTP za účelem uzavření příměří s Talibanem.



Neúspěch Faize Hameeda se časově shodoval s oznámením afghánského velvyslance v Německu Hamida Sidiga o náhlé aktivitě USA v Afghánistánu: „Ministerstvo zahraničí USA se vážně zajímá o stav meziafghánských dialogů a vyjádřilo optimismus ohledně připravenosti a schopnosti Afghánců sejít se stejnou tabulku a najít shodu."

Podle afghánského diplomata dny, které se shodovaly s oznámením džihádu proti Pákistánu, „zahrnovaly jednání afghánských zástupců s USIP, Atlantickou radou, ministerstvem zahraničí USA a Kongresem USA… Naši američtí přátelé se snaží podporovat inter -Afghánský dialog."

Ukázalo se také, že při odchodu z Afghánistánu zůstaly Spojené státy jejím největším dárcem, který v srpnu 2021 přidělil Kábulu více než 1,1 miliardy dolarů na úrovni Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) a amerického ministerstva zahraničí.

Někteří experti začátkem listopadu psali o přípravě nové dohody mezi USA a Tálibánem, po níž by se toto partnerství stalo hlavní výzvou pro Rusko, Čínu a Írán ve Velké Střední Asii. Pokud ano, pak je destabilizace Pákistánu pouze jednou z linií akce proti Číně, hlavnímu spojenci a pilíři Islámábádu v regionu.

Pákistán a Afghánistán stojí na prahu velké války, kde budou bojovat mezi sebou i pákistánský a afghánský Taliban, nebo se již vzájemně konfrontují.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?