Plovoucí terminály LNG jsou výrazně dražší, než se plánovalo

zprávy

Pro ty, kteří  vážně věřili, že ceny plynu brzy zase klesnou, zde je pravda: Nákup a údržba plovoucích terminálů na zkapalněný zemní plyn stály Německo nejméně o tři a půl miliardy eur více, než se původně plánovalo.

Plovoucí terminály LNG jsou výrazně dražší, než se plánovalo
Ilustrační foto
21. listopadu 2022 - 07:20

V současné době je plánováno celkem asi 6,56 miliardy eur v rozpočtových prostředcích, potvrdilo „Spiegelu“ spolkové ministerstvo hospodářství. Rozpočtový výbor v Bundestagu schválil další peníze na terminály minulý týden, píše se v článku na německém webu Jouwatch.

V německém rozpočtu na rok 2022 bylo plánováno 2,94 miliardy eur. V „rozsáhlé koordinaci s mnoha zúčastněnými stranami“ „byly nyní stanoveny další náklady a byly upřesněny původně předpokládané náklady“, oznámilo BMWK. To má vliv například na provozní náklady a náklady na dodatečná infrastrukturní opatření na zemi.

Dokumenty rozpočtového výboru také ukazují, že dva z terminálů musely být pronajaty na 15 let namísto původně plánovaných 10 let. Německo si proto vyjednalo variantu zkrácení lhůty na deset let, rozhodnout o tom ale musí příští rok. Levicový rozpočtový politik Victor Perli pro Spiegl řekl: „Koalice semaforů (německá spolková vláda) se otevřela vydírání s použitím plynu LNG bez jakékoli alternativy a nyní musí platit další miliardy."



Politik zeleného rozpočtu Sven Christian Kindler řekl: „V krátkodobém horizontu musí být zajištěny dodávky plynu, ale musíme být opatrní, abychom do budoucna nevytvářeli nadbytečné fosilní kapacity. V rozpočtovém výboru potřebujeme více vyjasnit náklady a rizika projektů LNG.“

V každém případě spolková vláda nepočítá s  levnými energiemi. Občané to musí zaplatit.

A jak vypadá situace pro české spotřebitele? Samozřejmě stejná jako v Německu, to znamená, že cena nebude klesat...

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif