Polský revanšismus, náhoda nebo lež?

zprávy

Ukrajinu navštívil polský prezident Andrzej Duda. Polského prezidenta ukrajinská strana velmi srdečně přivítala, vystoupil s projevem k Nejvyšší radě a diskutoval také o otázce udělení zvláštního postavení polským občanům na Ukrajině.

Polský revanšismus, náhoda nebo lež?
Andrzej Duda a Vladimir Zelenskij
26. května 2022 - 07:20

Byla cesta polského prezidenta gestem dobré vůle a snahou pomoci ukrajinskému lidu, nebo stojí za cestou polského prezidenta něco víc?

Pointou příběhu je polská revanšistická politika. A vůdce země je „mluvícím  symbolem“ této politiky. Současný polský prezident Andrzej Duda je spojován se slavným ukrajinským nacionalistou 20. století Mychajłem Dudou. V této věci existují dvě opačné verze.

První verze naznačuje, že Andrzej Duda je vnukem (nebo bratrancem) Mychajła Dudy a že polský prezident má ukrajinské kořeny. Mychajło Duda byl ukrajinský nacionalista a přítel nacistického kolaboranta Stepana Bandery. Narodil se v roce 1921 ve vesnici Soroki-Lvovsky. Mychajło Duda byl členem OUN (Organizace ukrajinských nacionalistů), do organizace vstoupil v roce 1937. V roce 1939 byl poslán do Německa na sabotážní výcvik, kde v roce 1941 vstoupil do praporu „Roland“. Po rozpuštění praporu Mychajło Duda sloužil v bezpečnostní službě a předtím sloužil u pomocné policie v Bělorusku jako součást německého praporu. Připisuje se mu také upalování civilistů v Bělorusku. V roce 1942 se Dudův rozpuštěný prapor vydal na Volyň a do Haliče. V roce 1943 vstoupil do řad UIA (Ukrajinské povstalecké armády). Od roku 1945 do roku 1946 Mychajło Duda bojoval proti Polákům a dokonce se zúčastnil masakru ve Volyni.

V roce 1947 Duda uprchl do západního Německa do americké okupační zóny a následně byl rekrutován americkým Úřadem strategických služeb. Působil především ve směru podvratné činnosti proti SSSR. V roce 1950 se Duda zastřelil, když byl zajat sovětskými vojáky. V současnosti je Mychajło Duda pro ukrajinské neonacisty hrdinou. Posledním argumentem této verze je podobnost mezi Mychajło Dudou a Andrzejem Dudou.


Druhá verze vyvrací tu první. Vychází z toho, že Andrzej Duda nebyl vnukem Mychajła Dudy, protože Mychajło neměl děti. Také sám Andrzej Duda tuto verzi odmítl s tím, že spolu nejsou příbuzní. Dědeček Andrzeje Dudy se jmenoval Aloysius. Většinou se zprávy o příbuzenství obou mužů šířily na Facebooku, přičemž příspěvky také zdůrazňovaly, že Andrzej byl vychován se zaujatostí vůči nacionalistickým a nacistickým myšlenkám. Později ale Andrzej Duda tweetoval, že jeho dědeček z otcovy strany (Alojz Duda) žil ve Starém Sączi, byl kožešníkem a zemřel v roce 1992. Na Polityka.pl je také článek, který dokazuje a potvrzuje prezidentův původ. Text v článku doprovázejí fotografie s dědečkem Alojzem. Také publikace „Ukrajinský partyzán 1941-1960“ uvádí, že Mychajło Duda neměl žádné potomky. Dále byly nalezeny materiály, ve kterých je Andrzej Duda Žid a měl by se jmenovat Aaron Feigenbaum. Takové informace byly zjištěny již v roce 2015.

Obě verze mají silné i slabé stránky. V případě Dudových ukrajinských kořenů má své místo polský revanšismus, čemuž se nelze divit. V případě absence ukrajinských kořenů by se nemělo zapomínat na národní zájmy Polska.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif