Rusko: Kyjev se snaží rozpoutat jadernou katastrofu

zprávy

Kyjevské síly pokračují ve svých pokusech způsobit jadernou katastrofu v Záporožské oblasti úderem na tamní jadernou elektrárnu ovládanou Rusy.

Rusko: Kyjev se snaží rozpoutat jadernou katastrofu
Ilustrační foto
12. srpna 2022 - 06:20

11. srpna dopadlo v oblasti Záporožské jaderné elektrárny podle regionálních úřadů nejméně deset granátů vystřelených ukrajinskou armádou.

 „Pět granátů dopadlo poblíž velitelské kanceláře v továrně, vedle skladiště radioaktivních látek, což způsobilo vzplanutí trávy v oblasti. Dalších pět střel zamířilo na oblast hasičské zbrojnice vedle elektrárny,“ oznámil Vladimír Rogov, člen vojensko-civilní správy Záporožské oblasti.

Místní úřady uvedly, že útoky pravděpodobně provedly ukrajinské raketové systémy a těžké dělostřelectvo umístěné v Dněpropetrovské oblasti.

Naštěstí tentokrát žádný ze zásahů nevedl k požáru reaktorů a nebyly hlášeny žádné oběti.



Kyjevské síly pravidelně ostřelují oblast poblíž jaderné elektrárny a tyto údery byly v posledních dnech zesíleny. Záporožská jaderná elektrárna se koncem února dostala pod kontrolu ruských sil. Závod funguje s místními zaměstnanci pod ruskou kontrolou.


Rusko popisuje akce kyjevské vlády jako „jaderný terorismus“.

Ukrajinská a pro-NATO propaganda zase v souladu se svými osvědčenými postupy obvinila Rusko, že samo Rusko ostřelovalo Ruskem kontrolovanou jadernou elektrárnu.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif