Rusko po jednání se Saúdskou Arábií propustilo deset západních žoldáků

zprávy

Rusko propustilo deset zahraničních žoldáků, kteří bojovali na Ukrajině po úspěšném zprostředkovatelském úsilí saúdskoarabského korunního prince Mohammeda bin Salmána, oznámilo ministerstvo zahraničních věcí Království 21. září.

Rusko po jednání se Saúdskou Arábií propustilo deset západních žoldáků
Vladimir Putin a Mohammed bin Salmán
22. září 2022 - 04:20

V prohlášení sdíleném saúdskou tiskovou agenturou ministerstvo uvedlo, že z Ruska do Rijádu přiletělo letadlo s deseti žoldáky.

Žoldáci, pět britských občanů, jeden Maročan, jeden Švéd, jeden Chorvat a dva Američané, byli zajati ruskou armádou a jejími spojenci v oblasti speciální operace na Ukrajině. Saúdský korunní princ byl v přímém kontaktu s Ruskem a Ukrajinou v rámci zprostředkovatelského úsilí o jejich propuštění.


„Ministerstvo zahraničních věcí vyjadřuje vděčnost a uznání vlády Království Saúdské Arábie Ruské federaci a Ukrajině za jejich reakci na úsilí korunního prince o propuštění válečných zajatců, “ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.



Po oznámení saúdská televize Al Arabiya odhalila pokračující snahy zajistit výměnu 50 Ukrajinců výměnou za 200 Rusů. Nadcházející swap bude údajně zahrnovat Viktora Medvedčuka. Ukrajinského politika a podnikatele, který má názory blízké Rusku, zadržely kyjevské úřady v dubnu.

Ruská armáda a její spojenci zajali od zahájení speciální operace na Ukrajině tisíce kyjevských vojáků a mnoho zahraničních žoldáků.


Rozhodnutí o propuštění deseti žoldáků přišlo jen několik hodin po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku na podporu stále probíhající operace. Zdá se, že Moskva, která se připravuje na rozhodující bitvu na Ukrajině, je stále otevřená diplomacii.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif