Rusko stanovilo podmínky pro zmírnění blokády Černého moře

zprávy

Rusko i Ukrajina jsou hlavními dodavateli obilí, přičemž Turecko, Írán, Bangladéš a Egypt nakupují většinu jejich pšenice od těchto dvou zemí.

Rusko stanovilo podmínky pro zmírnění blokády Černého moře
Ilustrační foto
23. května 2022 - 06:20

Rusko nabídlo, že uvolní blokádu ukrajinských černomořských přístavů, ale pouze výměnou za uvolnění sankcí ze strany Západu, uprostřed obav, že válka zuřící ve východní Evropě vede k velké mezinárodní potravinové krizi, píše se v článku na webu VeteransToday.

Ruské ministerstvo zahraničí návrh předložilo ve čtvrtek poté, co generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že za globální nedostatek potravin nese vinu Moskva, přičemž trval na tom, že „musí povolit bezpečný a zajištěný vývoz obilí skladovaného v ukrajinských přístavech“.

„Neexistuje účinné řešení potravinové krize bez opětovného začlenění ukrajinské produkce potravin, stejně jako potravin a hnojiv vyrobených Ruskem a Běloruskem, na světové trhy – navzdory válce,“ dodal Guterres.

Rusko i Ukrajina jsou hlavními dodavateli obilí, přičemž Turecko, Írán, Bangladéš a Egypt nakupují většinu jejich pšenice od těchto dvou zemí. Chudší země na Blízkém východě a v severní Africe jsou na takovém dovozu také silně závislé, včetně Jemenu, Libye, Pákistánu, Libanonu a Tuniska.



Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Rudenko později reagoval argumentem, že jeho země není výhradně odpovědná za narůstající potravinovou nouzi, a poukázal na západní sankce blokující vývoz obilí a hnojiv.

„Musíte nejen apelovat na Ruskou federaci, ale také se hluboce podívat na celý komplex důvodů, které způsobily současnou potravinovou krizi,“ řekl a odsoudil americké a evropské sankce, které „zasahují do normálního volného obchodu, zahrnujícího potravinářské produkty včetně pšenice, hnojiva a další."

Šéf OSN také vyzval k ukončení sankcí namířených proti moskevskému zemědělskému sektoru a prohlásil, že „ruské potraviny a hnojiva musí mít neomezený přístup na světové trhy bez nepřímých překážek“.


Výzva Moskvy k uvolnění sankcí ještě nedostala veřejnou odpověď z Washingtonu nebo Bruselu, ale shodovala se se zprávami, že Bílý dům se nyní snaží poskytnout pokročilé protilodní rakety ukrajinské armádě, aby prolomila blokádu silou, stejně jako schválení nového balíčku pomoci ve výši 40 miliard dolarů, největšího svého druhu od zahájení ruské invaze na konci února.

Administrativa Joea Bidena během konfliktu upřednostňovala přísné sankce a dodávky zbraní před diplomatickým dosahem a zdá se nepravděpodobné, že by ruskou nabídku přijala.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?