Rusové vědí, kam se trefit. Čeká nás další uprchlická vlna

zprávy

Po posledních útocích zůstává stále 10 milionů Ukrajinců bez elektřiny a hrozí jim zima, hlad a hlavně to, že nemají prostředky ani komponenty na opravu zasažených zařízení. 

Rusové vědí, kam se trefit. Čeká nás další uprchlická vlna
Ilustrační foto
21. listopadu 2022 - 11:03

Situace na Ukrajině se po dalších útocích ruských raket komplikuje do té míry, že ukrajinské vedení přiznává, že by se z dalších útoků už nemuseli Ukrajinci vůbec vzpamatovat. Jde především o zásahy do infrastruktury a hlavně do dodávek energií. Po posledních útocích zůstává stále 10 milionů Ukrajinců bez elektřiny a hrozí jim zima, hlad a hlavně to, že nemají prostředky ani komponenty na opravu zasažených zařízení. Čeká nás další velká uprchlická vlna.

„Rusko proměňuje zimu ve zbraň, i když jeho vojáci na bitevním poli prohrávají,“ tak píše o současné situaci New York Times (NYT) a dodává, že Moskva ničí kritickou infrastrukturu Ukrajiny a připravuje miliony lidí o teplo, světlo a čistou vodu.

Prezident Vladimir Zelenskij v této souvislosti prohlásil, že pokud přežije Ukrajina tuto zimu, a určitě ji přežije, tak tuto válku vyhraje. Faktem ale zůstává, že podle zjištění NYT ruské útoky poškodily nebo zničily asi 40 procent kritické energetické infrastruktury Ukrajiny a některá zařízení jsou zasahována opakovaně.

Ukrajinský lídr podle BBC zopakoval své výzvy, aby spojenci nabídli „plnou ochranu ukrajinského nebe“ a prohlásil, že to Rusko povzbudí k ukončení války. To ale zatím není na pořadu jednání. Nedaleko města Záporoží na jihu země podle serveru BBC údajně dopadlo 70 granátů kolem města Nikopol a tisíce domů zůstaly bez proudu a vody. Zasažena byla také továrna na výrobu plynu na východě a zbrojařská továrna v Dněpru.

Další údery na infrastrukturu, stejně jako zranění civilistů, zaznamenali úředníci v jižní Oděské oblasti a Charkově na severu. Podle NYT útoky také poškozují systémy zásobování vodou, které jsou nezbytné pro výrobu energie i pro každodenní přežití.

Poslední útoky ohrozily i dvě jaderné elektrárny, což donutilo provozovatele jaderných zařízení dramaticky snížit množství vyrobené energie. Národní energetická společnost nyní zavedla rozsáhlé, ale kontrolované výpadky, které zahrnují všechny regiony země, takže miliony lidí jsou bez proudu na šest až 12 hodin denně.


Navíc jsou ruské útoky velmi přesně cílené, protože energetická infrastruktura Ukrajiny vznikala převážně v dobách, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu. Rusové tedy přesně vědí, kam udeřit, protože mají podrobné plány rozmístění těchto zařízení.

Ukrajinská vláda v této souvislosti podle Politico.com varuje západní spojence, že v nadcházejících dnech znovu očekává ruské útoky na svou energetickou infrastrukturu a že Kyjev nemá dostatek náhradních dílů na to, aby poškozená zařízení uvedl znovu do provozu.

Ukrajinští představitelé proto požádali své spojence o pomoc při přípravě na delší období s omezenou elektřinou a plynem.

Server Politico.com píše i o tom, že Ukrajina potřebuje klíčové komponenty, jako jsou generátory, potrubí a ventily k opravě své infrastruktury. Kyjev se v současné době pokouší opravit poškozenou infrastrukturu, ale obávají se, že pokračující útoky Ruska a nedostatek náhradních komponentů obnovám zařízení zabrání a lidé pak zůstanou úplně bez energií. Jak se ale zdá, nejsou to zdaleka všechny špatné zprávy pro Ukrajinu.

Také jsme psali:

Republikáni, kteří pravděpodobně budou mít příští rok pod kontrolou sněmovnu, podle serveru Politico.com navrhli, aby USA přehodnotily svou pomoc Ukrajině a požadují omezení pomoci pouze na vojenskou, ne už ekonomickou.

Dodejme, že během posledních několika měsíců ruské útoky zasáhly řadu ukrajinských energetických zařízení a mnozí Ukrajinci mají jen omezený přístup k vodě a elektřině. Rozsáhlý útok Ruska v říjnu nechal, podle serveru Politico.com, miliony domácností bez proudu. Ukrajinští představitelé uvedli, že v důsledku útoků bylo zničeno asi 30 procent elektráren v zemi.

Miliony Ukrajinců mají už týdny k dispozici jen malou část, nebo žádnou elektřinu. Začátkem tohoto měsíce ukrajinští představitelé uvedli, že v některých částech země zavedou postupné výpadky proudu, aby se před zimou stabilizovala síť.

I přes tyto těžké životní podmínky zatím žádný masový exodus Ukrajinců ze země nenastává. Podle NYT ale ukrajinští představitelé uvedli, že jedním z cílů Kremlu je poslat další záplavu uprchlíků do evropských zemí.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif