Scholz změnil plán: Německo tanky do Kyjeva nepošle!

zprávy

Má s tím něco společného Putin?! Ať je důvod jakýkoli, německý kancléř to neprozradil!

Scholz změnil plán: Německo tanky do Kyjeva nepošle!
Olaf Scholz, německý kancléř
26. září 2022 - 04:20

Německo nechce poslat tanky na Ukrajinu, protože by to mohl být nebezpečný krok v eskalaci konfliktu, řekl německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro „New York Times“.

Vojenští analytici poukazují na to, že shodou okolností německé rozhodnutí následovalo po vystoupení  ruského prezidenta Vladimira Putina.

Scholz na otázku, proč Německo neposílá na Ukrajinu tanky, které Kyjev vytrvale požaduje, řekl, že válka na Ukrajině je velmi nebezpečná

„Podporujeme Ukrajinu. Děláme to způsobem, který nevede k eskalaci, válce mezi NATO a Ruskem, protože to by byla katastrofa,“ vysvětlil.


Na druhou stranu asistent amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že americké úřady budou i nadále usnadňovat dodávky tanků ze sovětské éry na Ukrajinu z členských států Severoatlantické aliance, ale i další zbraně.

„Jen Spojené státy dosud dodaly Ukrajině zbraně v hodnotě přes 15 miliard dolarů, včetně systémů protivzdušné obrany, stovek dělostřeleckých nosičů, statisíců, ne-li milionů, dělostřeleckých granátů. Pomohli jsme předat tanky spojencům z NATO, kteří mají tanky ze sovětské éry, na kterých byli cvičeni Ukrajinci. Budeme v tom pokračovat ,“ řekl Jake Sullivan pro CBS.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?