Spengler: Proč Ukrajina ještě ráda přijme čínský mírový plán

zprávy

To nejpodstatnější, co z nedávného setkání bývalých nejvyšších amerických vojáků, zpravodajců a vědců z éry Reagana až Trumpa vzešlo jako zpráva nejjasnější, bylo konstatování pochmurných vyhlídek Ukrajiny na vítězství nad Ruskem.

Spengler: Proč Ukrajina ještě ráda přijme čínský mírový plán
Si Ťin-pching, preident Čínské lidové republiky
26. března 2023 - 04:20

Jeden z řečníků na tomto shromáždění např. konstatoval, že ukrajinský prezident Zelenskyj, který už v dohledné době pocítí nedostatek vycvičených vojáků i munice, by mohl, zvláště pak po úspěšném čínském zprostředkování iránsko-saudského sporu, čínský mírový plán zvážit.

Několik desítek účastníků, z nichž mnozí zastávali funkce v bývalých amerických vládách, se podle pravidel tohoto setkání zvaného Chatman House, (jež sice zakazují identifikaci jednotlivých účastníků, ale umožňují přednesení jejich názoru), se coby drtivá většina diskutujících přiklonila k eskalaci konfliktu poskytnutím dalších zbraní Ukrajině, přičemž jeden z analytiků dokonce navrhl vytvoření „zahraniční légie“ bojovníků z jiných zemí, z níž by ukrajinská armáda doplňovala stále rostoucí úbyek svých řádně vycvičených vojáků.
 
Tato většina diskutujících též upřednostnila riskování všech možností pro absolutní vítězství nad Ruskem a nikdo z nich naopak slovem nezmínil výstrahu, jež k riziku eskalace konfliktu až k jaderné válce vyslovil 17. května m.r. Donald Trump.

Otázce, jak by rusko-ukrajinská válka mohla vyústit v širší konflikt, se zkrátka pozornost nevěnovala, a frustrace se dostavila až v okamžiku, kdy se začalo diskutovat o možnostech Ukrajiny Rusko porazit. A to i za podmínky, že Západ k dosažení tohoto cíle vynaloží veškeré své  ůsilí a bude eskalaci konfliktu i nadále riskovat.

„Nemělo by nás překvapit“, řekl jeden z hlavních řečníků v závěru tohoto konklave „kdyby ukrajinský prezident čínský mírový plán přijal. Nikdo na Západě přece nepředpokládal, že Čína bude nakonec tou zemí, která se stane zprostředkovatelem mezi Saudskou Arábií a Iránem. A ačkoli Washington čínský mírový plán zamítl, Zelenskyj tak neučinil. Tento činský plán, který předpokládá, že Rusko by si ponechalo Azovské moře a většinu osad v Donbasu, by se pro Ukrajinu mohl stát přijatelným východiskem ze situace, kdy ji docházejí jak vojáci, tak munice. Americký pohled  na Čínu je primitivní“ dodal zmíněný řečník, „ a má tendenci čínskou sofistikovanost podceňovat“.


Mluvčí Rady národní bezpečnosti čínskou iniciativu, vyzývající k příměří, odmítl s tím, že příměří by Rusku umožnilo podržet si území, které si z Ukrajiny už vzalo. „Ukrajina utrpěla dvě  třetiny obětí ve srovnání s oběťmi Rusů, ale s třetinou až čtvrtinou populace ruské, což v dlouhodobém měřítku dokazuje menší schopnost Ukrajiny v této válce pokračovat“, řekl expert, který na Ukrajině působil mnoho měsíců.„Celá ukrajinská armáda, kterou NATO vycvičilo v letech 2014 až 2022 v rámci přípravy na střet s Ruskem, je mrtvá a rekruti jsou do bojových linií vrháni s třítýdenním výcvikem. Nejlepší ukrajinskí vojáci už byli ve válce zabiti. Přitom nejde jen o to, že Ukrajině doslova docházejí živá těla, ale zhoršuje se i kvalita jejích ozbrojených sil všeobecně, a to vojáků i důstojníků. Kritické obory civilní ekonomiky se hroutí apolu s tím, jak se pracovní síla přesouvá z oblastí civilních do armády“.



Citovaný odborník odhaduje „neobnovitelné“ oběti Ukrajiny, to je zabité či vážně zraněné, na dvě třetiny obětí ruských. To znamená 120 000 obětí ukrajinských ke 150 000  až 200 000 obětí ruských. Jiné odhady jsou pro Ukrajinu o něco vyšší, ale strategický závěr z nich je totožný: S mnohem mohutnější armádou vyhraje opotřebovávací válku Rusko. Jeden ukrajinský prapor ztratil v lednu 600 mužů, pak získal 700 náhradníků a poté v únoru ztratil 800 mužů – což předtavuje šedesátiprocentní ztrátu vojáků za dva měsíce.

„Vyhlídky na přelom situace,který by mohl ukončit stávající patovou situaci  na frontách, jsou špatné“, řekl citovaný expert. „Očekávaná jarní ukrajinská ofenzíva je jedním z nejvíe očekávaných manévrů vojenské historie a Rusko mělo dost času na přípravu obranných pozic." Podle názoru jednoho z odborníků by Ukrajina k úspěchu potřebovala  650 moderních tanků a 1 000 bojových transportérů, zatímco jiný americký expert uvedl, že USA by měly na Ukrajinu poslat 1 000 tanků Abrams. Odkud by je ovšem měly vzít neuvedl. Stejně jako neuvedl, odkud by měly vzít zbraně, kterými by Ukrajinci, dle jeho nápadu, měly zaútočit na cíle hlubko v Rusku. „Jestliže za dva roky nebudeme schopni poskytmout Ukrajině opravdu významnou pomoc, bude lepší, když snížíme své ztráty už teď“, řekl expert.

(rp,prvnizpravy.cz, Asia Times, vybral a přeložil Lubomír Man,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?