Stavridis: Ukrajinské útoky na ruská letiště jsou pro nás nebezpečné

zprávy

Kyjev, který popírá jakoukoli účast na útocích na vojenská letiště v Rusku, bude nepochybně pokračovat v podobných úderech proti významným cílům.

Stavridis: Ukrajinské útoky na ruská letiště jsou pro nás nebezpečné
James Stavridis, admirál amerického námořnictva
7. prosince 2022 - 07:20

Tyto útoky poukazují na nový a nebezpečný obrat v konfliktu na Ukrajině. Uvedl to bývalý nejvyšší velitel Spojených ozbrojených sil NATO v Evropě, admirál amerického námořnictva, penzionovaný James Stavridis.

„Zprávy o významných útocích na dvě ruská letiště jsou novým a nebezpečným obratem ve válce na Ukrajině. K jedné z explozí došlo na letecké základně Engels-1 v Saratovské oblasti, k druhé – v Diaghilevu v Rjazaňské oblasti – obě stovky mil od ruských hranic s Ukrajinou, “  napsal ve svém sloupku Bloomberg.

Bývalý vrchní velitel spojeneckých ozbrojených sil upozornil na skutečnost, že Kyjev nepřevzal odpovědnost za útoky, ale nepopřel, že je mohl spáchat. Podle jeho názoru bude vedení Ukrajiny nadále popírat útoky na ruské území, ale „není pochyb o tom, že je způsobí“.

„Možná bylo účelem těchto úderů jednoduše demonstrovat schopnosti Ukrajiny. V budoucnu může Kyjev jít na víc, ale pokusí se udeřit pouze na vojenské cíle,
“ ptá se Stavridis.



Zdůraznil, že západní země „se budou snažit odradit Ukrajince od páchání větších útoků v naději, že sníží riziko další eskalace konfliktu a přímého zapojení Severoatlantické aliance do něj“. NATO se zase „pokusí uklidnit Ukrajince“ a nabídne Kyjevu další protiletadlové střely a může „vážně uvažovat o dodávce bojových letounů“, cituje TASS.

5. prosince ruské ministerstvo obrany potvrdilo útoky UAV na letiště v Engels u Saratova a v Diaghilevu u Rjazaně. Byli hlášeni tři mrtví ruští vojáci a čtyři zranění. Bílý dům tyto útoky nekomentoval.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?