Sunday Times: Británie nakupuje ruskou ropu přes jiné země

zprávy

Spojené království nadále nakupuje ruskou ropu, zatímco dokumenty označují jiné státy za dovážející země, píše britský list Sunday Times.

Sunday Times: Británie nakupuje ruskou ropu přes jiné země
Ilustrační foto
21. listopadu 2022 - 08:32

Od zahájení ruské speciální operace na Ukrajině dorazilo do britských přístavů nejméně 39 tankerů přepravujících ruskou ropu v hodnotě více než 200 milionů liber, ačkoli „byly klasifikovány jako dovoz z jiných zemí“.

Do deseti britských přístavů dorazila od března ruská ropa v celkové hodnotě 778 milionů liber, uvádí článek. Zároveň mohou být v dokumentech uvedeny další země: Například ruská ropa v hodnotě asi 23 milionů liber št., která do Imminghamu dorazila od března, je v dokumentech uvedena jako dovezená z Německa, Nizozemska a Belgie.

Podle deníku se odborníci domnívají, že britská registrační pravidla, stejně jako praxe přesunu nákladu z jedné lodi na druhou, by mohly ztížit uvalení sankcí na ruskou ropu. Jak je vysvětleno v článku země dovozu na papíře odkazuje na zemi odeslání, nikoli na zemi původu. Například zásilka zboží vyrobená v Číně ve Spojeném království by mohla být registrována jako zásilka z Německa, pokud byla dovezena německou firmou.



Ruská ropa v hodnotě více než 78 milionů liber vstoupila do britských přístavů v červnu, uvádí článek, ačkoli Národní statistický úřad (ONS) uvedl, že země v červnu ropu z Ruska nedovážela. Ropa oficiálně dovezená v červnu je doložena jako dovoz z Nizozemska, Estonska, Polska nebo Belgie.

Ropa dopravovaná z jedné země se často mísí a skladuje s ropou z jiných zemí. „Takto funguje přeprava ropy po celém světě," řekl Viktor Katona, hlavní analytik ve společnosti Kpler, která se zabývá analýzou komodit. „Není způsob, jak to vysledovat, když už je ropa v zásobní nádrži a smíchá se."

Analytici námořní dopravy tvrdí, že přesuny z lodi na loď, které se používají na pomoc plavidlům, která jsou příliš velká na to, aby zakotvila v přístavech a vyložila svůj náklad, jsou od začátku války na Ukrajině stále běžnější.

(rp,prvnizpravy.cz,sundaytimes,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?