Turecký ministr: Americké stíhačky F-16 nejsou jedinou možností pro nás

zprávy

F-16 není pro Turecko jedinou možností, pokud Kongres Spojených států klade překážky před prodejem stíhačky, uvedl 5. února turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Turecký ministr: Americké stíhačky F-16 nejsou jedinou možností pro nás
Hulusi Akar, turecký ministr obrany
6. února 2023 - 07:20

„Očekáváme, že zvítězí zdravý rozum, aby Spojené státy vyhodnotily problém jako celek a rozhodly se a podle toho jednaly," citoval Milliyet Akara. „Naši přátelé z parlamentu také jednají v Kongresu. Naším heslem je 'Silné Türkiye, silné [turecké ozbrojené síly] TAF, silné NATO, silná Aliance.' Také říkáme, že F-16 není jedinou možností."

Turecko vyjednává s USA o nákupu 40 nových F-16 a 79 modernizačních sad pro svou stávající flotilu stíhaček od roku 2021. Kongres však projevuje silný odpor. Američtí představitelé údajně řekli svým tureckým protějškům, že zrušení podmínek stanovených pro Švédsko, aby se stalo členem NATO, pomůže odstranit opozici vůči dohodě v Kongresu.

Akar dále kritizoval Švédsko za to, že nesplnilo „nezbytnosti“ tripartitního memoranda pro svou kandidaturu do NATO a také za to, že v zemi umožnilo protesty proti pálení Koránu.

„Protože nedodržují memorandum, jsou vedeny ohavné útoky proti Türkiye, prezidentovi Türkiye, který je členem NATO 71 let, a Svatému Koránu, symbolu víry miliard lidí. Co je to za logiku? Co je to za zákon?" zeptal se ministr.



Nedávná zpráva agentury Middle East Eye odhalila, že Turecko v současné době jedná se Spojeným královstvím o možné dohodě o zbrojení v hodnotě mnoha miliard dolarů, která by zahrnovala Eurofighter Typhoon. Ankara údajně plánuje nákup 24 až 48 stíhaček. Akarovy poznámky byly pravděpodobně náznakem dohody.

Dohoda s Typhoonem by mohla pomoci zachovat současné schopnosti tureckého letectva, které je stavěno především ze stárnoucích F-16. Ankaře by to také zajistilo větší politickou nezávislost na Washingtonu.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?