Výbuch Nord Stream: Stopy mohou vést i do Braniborska

zprávy

Světové dějiny se setkávají s malým městem v Braniborsku – stopy po odstřelu ropovodů Nord Stream zavedou vyšetřovatele do Frankfurtu nad Odrou.

Výbuch Nord Stream: Stopy mohou vést i do Braniborska
Ilustrační foto
3. června 2023 - 06:20

Ve Frankfurtu byl prohledán dům svědka. Šéf BND Karl ale varuje: Nikdo přesně neví, co se děje.

V průběhu vyšetřování výbuchu potrubí Nord Stream prohledala policie byt ve Frankfurtu. Generální prokurátor potvrdil výzkumné síti složené z NDR, WDR a Süddeutsche Zeitung , že „25. května byl prohledán byt nepodezřelé osoby ve Frankfurtu nad Odrou “. Další podrobnosti však úřad nechtěl komentovat.



Podle jedné teorie útok na plynovod v Baltském moři provedla plachetní jachta, která vyplula z Rostocku krátce před útokem. Údajní pachatelé z okolí ukrajinské armády prý při pronájmu lodi předložili padělané pasy. Vyšetřovatelé tvrdí, že na Andromedě našli stopy výbušnin.

V prohledaném bytě má podle výzkumného sdružení žít bývalý partner podezřelého z Ukrajiny. Ženu už vyšetřovatelé vyslýchali kvůli jejímu bývalému partnerovi.


Během prohlídky byl údajně zabaven i její mobilní telefon. Žena a podezřelý mají spolu dítě. Vyšetřovatelé proto odebrali dítěti i vzorky DNA, aby je porovnali s těmi na jachtě.

Prezident Spolkové zpravodajské služby (BND) Bruno Karl nedávno zmírnil naděje, že incidenty v Baltském moři budou rychle objasněny. Žádná země na světě, žádná zpravodajská služba na světě není v současné době v pozici, aby zjistila, kdo je zodpovědný, varoval nedávno šéf BND.

Kromě teorie plachetní jachty existuje řada dalších předpokladů o tom, kdo by mohl být zodpovědný za odstřel ropovodů Nord Stream. Americký novinář Seymour Hersh na začátku roku zveřejnil blogový příspěvek, v němž tvrdil, že potápěči amerického námořnictva vyhodili do povětří plynovod na mořském dně.

(rp,prvnizpravy.cz,junge,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif