Východní křídlo nebere ohled na jižní: NATO je uhranuto „ruskou hrozbou“

zprávy

Španělsko lobuje za to, aby NATO věnovalo větší pozornost bezpečnostním hrozbám na svém jižním křídle, až se Aliance sejde na summitu v Madridu tento týden.

Východní křídlo nebere ohled na jižní: NATO je uhranuto „ruskou hrozbou“
Ilustrační foto
27. června 2022 - 07:20

Ale nyní, když ozbrojený konflikt na Ukrajině probíhá již pátý měsíc, prioritou pro španělské spojence v NATO je stále „pevné zadržování Rusů na východě,“ uvádí France-Presse (AFP).

Až se lídři NATO sejdou 28. až 30. června v Madridu, budou muset aktualizovat strategickou koncepci aliance, která definuje její hlavní úkoly a bezpečnostní výzvy, ale od roku 2010 nebyla revidována, poznamenává AFP.
Mezitím španělský ministr zahraničí José Manuel Albarez prosazuje, aby NATO rozšířilo své aktivity, aby se účinně vypořádalo s nevojenskými hrozbami, jako je „zneužívání politické energie a nelegální přistěhovalectví“ v Africe.

„Hrozby přicházejí z jižního i východního křídla," řekl minulou středu na tiskové konferenci v Madridu.

Madrid je také znepokojen bezprávím a násilnými islamistickými hnutími v oblasti Sahel, rozsáhlé oblasti jižně od Saharské pouště, uvedla francouzská tisková agentura.

„V Evropě probíhá tato válka, ale situace v Africe je opravdu znepokojivá,“ zopakovala španělská ministryně obrany Margarita Roblesová .

Tento problém je obzvláště akutní pro Španělsko, hlavní bránu do Evropy pro nelegální migraci z Afriky a zemi, která je závislá na Alžírsku, pokud jde o dodávky plynu. V loňském roce Maroko umožnilo tisícům migrantů vstoupit do španělské severoafrické enklávy Ceuta během diplomatické krize kolem sporné Západní Sahary, což přimělo Madrid obvinit Rabat z „vydírání“. Přestože tyto dvě země nedávno normalizovaly své vztahy poté, co Španělsko ukončilo svůj dlouhodobý neutrální postoj vůči Západní Sahaře, aby veřejně podpořilo postoj Maroka, migrační krize ještě neskončila. Minulý pátek za úsvitu se asi 2000 afrických migrantů pokusilo zaútočit na hranici s Melillou, další španělskou enklávou na severním pobřeží Maroka. Během invaze zemřelo nejméně 23 lidí,



A počátkem tohoto měsíce hlavní regionální rival Maroka, Alžírsko, pozastavil svůj pakt o spolupráci se Španělskem v reakci na přístup Madridu k Západní Sahaře.

S aktivním konfliktem na východním křídle NATO to bude „těžká bitva“ přesvědčit členské státy, aby se zavázaly k jižnímu křídlu, varuje Sinan Ulgen , expert z think-tanku Carnegie Europe v Bruselu.

„Válka na Ukrajině změnila rovnici. Hrozba ze strany Ruska se stala hlavním problémem téměř všech zemí,“ řekl AFP bývalý turecký diplomat.

V rozhovoru zveřejněném 25. června španělským deníkem El Pais generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že aliance „posílí (svou) spolupráci s jižními zeměmi“, konkrétně zmínil Mauritánii.

Kromě Ruska je dalším velkým problémem Spojených států, vůdce vojenského bloku, Čína, o níž se očekává, že bude zmíněna v souvislosti s „bezpečnostní výzvou“ v nové strategické koncepci NATO po madridském summitu, tzv. noviny připomínají.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif