Z dosud tragického příběhu dělá Zelenskij příběh naprosto sureální

zprávy

Účastníky ultrakapitalistického setkání v Davosu přes video oslovil s "nabídkou", aby pomohli zorganizovat plán na rekonstrukci Ukrajiny v hodnotě 500 miliard eur.

Z dosud tragického příběhu dělá Zelenskij příběh naprosto sureální
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
24. května 2022 - 09:01

Tady už se opravdu pohybujeme někde na pomezí snů, blouznění a nějakého zvláštního opojení, píše na facebooku Juraj Draxler.

Západ má zcela evidentně problém Ukrajině na její chod přispět alespoň pár miliardami (mimo prodej zbraní na dluh, tam problém není). Ale stovky miliard?

Ukrajinští představitelé se dokonce zlobí na Němce i Francouze, kteří jim nyní připomněli zcela zjevnou věc: Není možné, aby byla Ukrajina do EU přijata dříve, než za 15 let. A to se bavíme o extrémně optimistickém scénáři.

Ale Ukrajinci jsou tak mimo, že i k tomuto nahlas sebevědomě vykřikují, že takhle to rozhodně nebude.

Je to celé opravdu tragické, komické a sureální. Prezident Zelenskyj rozhodně není hloupý člověk. Navíc se mu dá uvěřit, že do politiky opravdu šel s tím, že Ukrajinu změní, přinese ji mír a evropskou perspektivu.

Dopadlo to přesně naopak. A je to i jeho chybami. Země potřebovala mít v čele lidí kompromisu, opatrných, s citem pro pomalý ale soustavný pokrok: V čištění systému, v modernizaci země.

Jeho vládnutí bylo ale hlavně show. A to show skupiny zcela nezkušených naivních lidí, kteří běžně vyhlašovali nějaké hlouposti, o tom, jak budou dělat libertariánskou ekonomickou politiku, a podobně. Potom přišla změna, prezident do vlády nasadil všelijaké nevládkáře, pro změnu se sladkými řečemii o ničem. I ty musel vyhodit a vytvořit v krátkém sledu již třetí vládu.

Pokud by nepřišla válka, už by byl víceméně na odchodu. Byl velmi nepopulární, protože lidi doslova krutě zklamal, rozpadala se mu strana.

Tečka za jeho katastrofálním vládnutím přišla, když na prahu ruské invaze před celým světem v Mnichově vyhrožoval, že Ukrajina si může pořídit jaderné zbraně.

To byla řeč, jakou si může dovolit možná debil v bratislavské kavárně, ale ne státník v čele země v občanské válce a mezi dvěma nepřátelskými vojenskými bloky.

V nesnadné situaci, kde ze svých předvolebních slibů rychle slevoval, protože se lekl, že mu nacionalisté udělají další převrat, tak jen urychlil vytváření velmi problematické situace.


I tak musí nezainteresovanému člověku, takto z dálky, být ukrajinského prezidenta líto. Osluněný masivním západním PR hraje svou roli, která nyní vypadá hrdinská, ale zanedlouho bude tragická.

Bez ohledu na veškerou udatnost ukrajinských vojáků, která u velké části nepochybně existuje, i vcelku dojímavému patriotickému semknutí velké části ukrajinské elity a lidí, prostě nemají šanci skončit dobře.

A do toho ještě nápad, jak rekonstrukci Ukrajiny je třeba financovat tak, že 200 miliard přispějí západní země (nikdy) a 300 miliard se zafinancuje zkonfiskováním ruských valutových rezerv.

Klasický Zelenskij: V zásadě říká, že chce mít z Ukrajiny Dubaj a v Rusku ať mezitím kapou důchodci. Nejprve blouznění o jaderných zbraních, teď toto. Jako by závodil v tom, jak ještě pojistit, aby ho celé Rusko do krve nenávidělo.

Je to jako jedna z epizod jeho, jinak milého, seriálu Sluha národa: Prezident sní o tom, jak bude mít obratem ruky z Ukrajiny zemi jako je Švýcarsko.

Sen je krásný. Jen až přijde to probuzení...


A pár komentářů:
  • Matovič=Zelenskyj=Čaputova. To sú ľudia, ktorí rozhodne nemajú čo v politike hľadať.
  • Bojím sa, že touto hrou chce prekryť svoje zlyhanie a totálnu neschopnosť. To nemôže ináč dopadnúť keď vo viacerých štátoch vládnu aktivisti a herci...
  • Tiež mám pocit že ten amatér Zelensky zaistí akurát zánik Ukrajiny. Na jednej strane núti Rusov ho nenávidieť a na druhej si ich už poliaci porcuju. Rusom neostane iné ako ich totálne rozbiť, ak boli plány na neutralitu ua, tak už je cesta len totálna porážka.
  • To je tak keď sú idioti za kormidlom, u nás by to dopadlo rovnako. Nijaké vizie, nijaká diplomacia, len taraniny nevzdelancov.
  • Dnes, keď sa Zelenskemu vzdáva po celom svete standing ovation, napísať toto, je veľká odvaha.
  • Ja som mal v ostatnom čase príležitosť stretnúť aj pár Ukrajincov, a neboli ani z Donbasu, čo pri mene prezidenta robili len nejaké nie veľmi slušné gestá, alebo aspoň prevracali očami.
  • Prachy,prachy,davaj,davaj...nic ine od neho nepočuť
  • Je mi ľúto človeka, ktorý zapredá svoju dušu za mamonu, ako sa to deje teraz na svete v šou-biznise, ktorý sa vzdialil od ozajstného umenia, a tak sme sa ocitli v kultúre smrti, kde hlavným tovarom je sex a násilie, lebo na svätosti sa nedá zarobiť. Najväčšie zmeny prídu nečakane, nevidíme, čo sa deje, čo sa môže stať, človek s nefunkčnou dušou nedokáže spájať minulosť s budúcnosťou, nevie robiť prognózy. Pestovať nenávisť od malička, desiatky rokov dávať neviniatkam piť s materským mliekom zášť k bratskému národu nikdy nedopadne dobre, dávať do učebníc, ako sa brániť pred nepriateľom, ktorý je v skutočnosti jediným ozajstným bratom? Kamene rozkotúľané pred 20.-30. rokmi sa nám vracajú naspäť, bez výnimky, čo sme siali, to žneme
  • Budu ho súdiť samotní Ukrajinci..

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif