Západ prosí Čínu, aby zastavila válku na Ukrajině, ale Čína má jiné plány...

zprávy

Čína musí balancovat a nechce ohrozit své vztahy s Ruskem. Od začátku ruské intervence na Ukrajinu se zraky Západu upínají na Čínu, která má s Ruskem dobré vztahy a Pekingu je vytýkán nákup ropy z Ruska.

Západ prosí Čínu, aby zastavila válku na Ukrajině, ale Čína má jiné plány...
Si Ťin-pching, čínský prezident
23. května 2022 - 07:20

Zprávy z počátku dubna naznačovaly, že čínské státní rafinérie dodržují stávající ropné smlouvy a vyhýbají se novým. Dobře informované zdroje tvrdily, že „žádný z nich nechce být prominentní jako kupec ruské ropy“, píše British Express. Nyní se zjistilo, že tajně se zvyšuje nákup ropy a za novým byznysem je údajně samotná Komunistická strana Číny, nikoli rafinerie.

Agentura Bloomberg uvádí, že jednání probíhají „na vládní úrovni“ mezi Moskvou a Pekingem, „s malým přímým zapojením ropných společností“. Celý tento příběh by mohl ještě zkomplikovat pozici ekonomické velmoci, která stále poměrně úspěšně hraje mezi Západem a Ruskem, píše net.hr.

Od začátku rusko-ukrajinské války byla Čína vyzývána, aby se vzdala „děsivého ticha“ a pomohla zastavit válku. Navzdory mezinárodnímu tlaku Čína pokračuje ve své politice cílevědomé neutrality, trpělivě čeká stranou a sleduje vývoj konfliktu, píše East Age Forum.

Pocit zranitelnosti Číny je klíčovým faktorem při určování její reakce na rusko-ukrajinskou válku a tento pocit „zranitelnosti“ pramení ze skutečnosti, že věří, že mají jedinečnou křehkou geopolitickou polohu.

Čína je ve zvláštní pozici, náchylná k vlivu Ruska i Spojených států, dvou geopolitických supervelmocí. Od konce studené války Čína rozvinula ad hoc spolupráci s Ruskem, podporovanou jejich společným vnímáním hrozby ze strany Spojených států.



Čínský pocit zranitelnosti

Čínský pocit zranitelnosti se znovu projevil ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Konflikt dostal Čínu do složité situace, protože odhalil mnohé z paradoxů, kterým Peking ve vztahu s Ruskem čelí.

Na jedné straně Čína sympatizuje s obavami Ruska z východní expanze NATO a zdůrazňuje, že „je třeba brát vážně legitimní požadavky Ruska na bezpečnost“.

Ale na druhou stranu Čína nemůže podpořit separatistickou agendu ruského prezidenta Vladimira Putina pro východní Ukrajinu, protože je v rozporu s čínskou politikou sjednocení na Tchaj-wanu nebo v Jihočínském moři.

Čína se pokusila napravit své napjaté vztahy s Evropou, protože její obchod s EU je důležitým motorem jejího hospodářského růstu. Ale její „proruská neutralita“ bude pravděpodobně oponovat čínským snahám.

Někteří analytici tvrdí, že Vladimir Putin ve skutečnosti hledal čínskou podporu pro své vojenské dobrodružství na Ukrajině, což byl riskantní a mazaný manévr. Peking se nyní snaží udržovat své vazby s Ruskem a zároveň se v očích západního publika snaží od Ruska distancovat.

Čína dostala příležitost sehrát diplomatickou roli v rusko-ukrajinské válce tím, že bude těsněji spolupracovat se Spojenými státy a pracovat jako prostředník. Ale tato možnost není pro Čínu udržitelná. Čína se rozhodla, že by bylo politicky naivní ochladit své spořádané vztahy s Ruskem spojením se Spojenými státy, největším rivalem Ruska.

Hrozí Číně americké sankce?

Čína by se mohla ocitnout pod americkými sankcemi nebo tresty, zejména proto, že obchodní válka mezi USA a Čínou za Trumpovy administrativy od té doby mezi americkými elitami podporuje mentalitu studené války.

Tato situace téměř znemožňuje, aby se Čína postavila na stranu Spojených států a odsoudila ruskou agresi. Navzdory výzvě USA, aby Čína změnila svůj postoj k Rusku, Čína zůstala distancovaná a odtažitá. Na virtuálním setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem 18. března 2022 americký prezident Joe Biden varoval, že pokud Peking poskytne Rusku materiální podporu, bude to mít následky.

Si odpověděl varováním a připomněl Bidenovi, že Spojené státy mají také odpovědnost za zastavení války. Slova Si Ťin-pchinga lze interpretovat jako skryté varování Spojeným státům, že pokud uvalí sankce na Čínu jako na Rusko, poškodí to Spojené státy. Čína je stále druhou největší ekonomikou světa.

Čína se snaží být nezávislým hráčem a přístup Pekingu má za cíl zmírnit její geopolitickou křehkost a ochránit se před ruskou a americkou manipulací.

Zdá se nepřirozené, aby byl významný hráč mezinárodní politiky, jako je Čína, lhostejný k rusko-ukrajinské válce. Ale strategické myšlení Číny znamená, že pravděpodobně zůstane oddělena od všech těchto příběhů.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif