Zelenskij se chlubil: Dostává od USA měsíčně 1,5 miliardy dolarů

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj se v nedělním rozhovoru v pořadu CBS „Face the Nation“ chlubil, že od Washingtonu dostával ohromných  1,5 miliardy dolarů měsíčně  na krmení státní kasy, přičemž Ukrajina nahromadila v době války velký deficit.

Zelenskij se chlubil: Dostává od USA měsíčně 1,5 miliardy dolarů
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
4. října 2022 - 04:20

„Spojené státy nám dávají 1,5 miliardy dolarů měsíčně na podporu našeho rozpočtu na boj"proti Rusku,"  vysvětlil  ukrajinský prezident a zároveň zdůraznil, že v ukrajinském rozpočtu zůstává "deficit 5 miliard dolarů".

Okamžitě přešel k opakování dlouhodobé stížnosti Kyjeva, že to nestačí  – protože toho není nikdy dost –  i když se obecně zdá, že běžný americký daňový poplatník během tohoto neustálého mediálního humbuku kolem války zapomíná.

Po odhalení ohromující částky 1,5 miliardy dolarů měsíční pomoci Zelenskij řekl: „ Ale věřte mi, že to zdaleka nestačí na pokrytí civilní infrastruktury, škol, nemocnic, univerzit, domovů Ukrajinců.  Proč tohle potřebujeme? Potřebujeme bezpečnost, abychom povzbudili naše Ukrajince k návratu domů."

Pokud to bude bezpečné, přijdou, usadí se, budou zde pracovat a platit daně, a  pak nebudeme mít v rozpočtu schodek 5 miliard dolarů . Takže to bude pozitivní pro všechny,“ pokračoval ukrajinský lídr.

Protože ode dneška  nám Spojené státy dávají každý měsíc 1,5 miliardy dolarů  na podporu našeho rozpočtu na boj proti této válce. Pokud se však naši lidé vrátí – a opravdu se chtějí vrátit, mají velkou motivaci – budou zde pracovat."

„A pak Spojené státy nebudou muset pokračovat, aby nám poskytly tuto podporu,“ uzavřel.

Ačkoliv jak se věci vyvíjejí, může to trvat roky, než Spojené státy nebudou muset „pokračovat“ v nepřetržité pomoci .

Zdá se, že Zelenskij se snaží představit zvláštní situaci „win-win“ pro Američany , i když znovu, kdyby průměrní američtí daňoví poplatníci  pochopili celou obludnost situace , jistě by tento příběh zpochybnili.

Tato pomoc – placená z daní Američanů – se stále zvyšuje


Ironicky, nebo unaveně, jen den poté, co si Zelenskij stěžoval: Ale věřte mi, není to zdaleka dost“…  Kongres má podle Reuters schválit dalších 12 miliard dolarů.

Tucker Carlson z Foxu říká: „To je šílené! »…



„Vyjednavači zákona o mimořádných výdajích v Kongresu USA  se dohodli na zahrnutí zhruba 12 miliard dolarů na novou pomoc Ukrajině v reakci na žádost Bidenovy administrativy ," uvedl v pondělí zdroj, který je obeznámen s diskusemi," uvedla  agentura Reuters .

„Začátkem tohoto měsíce americký prezident Joe Biden požádal Kongres, aby Ukrajině poskytl novou nouzovou vojenskou a ekonomickou pomoc ve výši 11,7 miliardy dolarů. »




Stojí za to připomenout, že teprve v červenci Associated Press a NPR upozornily na extrémně nepohodlnou skutečnost a problém , který nikdy nezmizel  :

Zatímco se Bidenova administrativa snaží poskytnout Ukrajině desítky miliard dolarů ve vojenské, ekonomické a přímé finanční podpoře a povzbuzuje své spojence, aby dělali totéž,  znovu se potýká s dlouhodobými obavami o schopnost Ukrajiny přijímat masivní infuze americké pomoci. .

Tyto problémy, které se datují do desetiletí  a sehrály významnou roli v prvním impeachmentu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byly z velké části zatlačeny do pozadí v bezprostředním období před invazí.Rusko a během prvních měsíců konfliktu, kdy Spojené státy a její partneři se shromáždili na obranu Ukrajiny.

Ale Zelenského víkendové propuštění jeho vrchního prokurátora, šéfa zpravodajských služeb a dalších vysokých úředníků tyto obavy znovu rozdmýchalo a mohlo nechtěně  znovu podnítit pozornost k obviněním z korupce na vysoké úrovni v Kyjevě, vyjádřeným otevřeným americkým zákonodárcem.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?