Zelenskij v projevu před Africkou unií „zapomněl“ na utrpení Afričanů

zprávy

Ukrajinský prezident pokračuje ve své mezinárodní diplomatické kampani. Po svých projevech prostřednictvím videokonference před západními parlamenty právě promluvil k Africké unii.

Zelenskij v projevu před Africkou unií „zapomněl“ na utrpení Afričanů
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
25. června 2022 - 09:01

Nejprve dostal ukrajinský prezident výpověď z keňského parlamentu hned po hlasování v OSN, kde keňský zástupce srovnal koloniální historii své země s událostmi kolem „Ukrajiny“. I když Nairobi odsoudilo ruskou speciální vojenskou operaci na Ukrajině, keňské úřady se nikdy nechtěly zapojit do regionálního konfliktu, který se odehrává tisíce kilometrů daleko – konfliktu, ve kterém si Američané a jejich evropské pobočky NATO vyřizují účty s Rusy. Keňa proto raději zachovala neutralitu jako většina afrických zemí a pokračuje ve své spolupráci s Moskvou.

Tento projev Zelenského před Rozšířeným předsednictvem Africké unie přichází poté, co AU od dubna 2022 opakovaně odložila povolení Vladimira Zelenského mluvit přímo do Afriky. Tato událost nevzbudila velký zájem – zdá se, že jeho projev sledovaly pouze čtyři africké hlavy států.

Poprvé od 24. února ukrajinský prezident, který více než kdy jindy útočí na city a který se všemi prostředky snaží poštvat Afriku proti Rusku, okamžitě poté prohlásil, že Afrika je rukojmím ruské invaze na Ukrajinu.

Zelenskij pokračoval ve své operaci kouzla a řekl, že chce zintenzivnit dialog s africkými zeměmi tím, že velmi brzy jmenuje například svého zvláštního zástupce pro Afriku. Stejně jako navrhl připravit velkou ukrajinsko-africkou politickou a ekonomickou konferenci.



Kromě vývozu ukrajinských obilovin do Afriky a vývozu všeho druhu se Kyjev připravuje na zázrak, aby upoutal pozornost afrických vůdců, kteří sledují, jak ukrajinský prezident bez skrupulí zrazuje svůj lid, a ve své kampani slibuje, že povede svou zemi přímo do zdi.

Zelenského projev k AU přišel několik dní po návštěvě prezidenta Afrického svazu Mackyho Salla v Moskvě, kde jednal s Vladimirem Putinem o vývozu obilovin a hnojiv do Afriky.

Opravdu se Vladimiru Zelenskému podařilo přesvědčit Africkou unii!? Určitě ne, když označil invazi Ruska do své země za koloniální válku, nezmínil ani slovo o utrpení afrických občanů. Dostatečný důkaz, který ukazuje, jak moc se ukrajinský vůdce o Afriku nestará.


Kromě čistě diplomatického a formálního rázu Afrika, která má jiné priority, zůstala věrná svému mnohokrát vyjádřenému přístupu - nesouladu v tomto konfliktu s geostrategickými a ekonomickými otázkami, z nichž mají prospěch spíše USA a NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?