Zvláštní zpráva: Jedna linie plynovodu Nord Stream 2 je funkční

zprávy

Jak sděluje agentura Bloomberg News se neschopné americké armádě nepodařilo poškodit jednu z linií plynovodu Nord Stream 2, píše v komentáři Paul Craig Roberts.

Zvláštní zpráva: Jedna linie plynovodu Nord Stream 2 je funkční
Ilustrační foto
6. října 2022 - 04:20

Čímž se Německu otevřela možnost uniknout energetické krizi, kterou sama německá vláda v rámci připojení se k americko – ruským sankcím, uvalila jak na na svůj průmysl, tak i na své obyvatele. Ovšem po zprávě o tom, že jedna linie plynovodu Nord Stream 2 zůstala nepoškozena, může německé vládě posloužit jako záminka k tomu, aby americko-ruské sankce přestala dodržovat a dříve naplánované otevření plynovodu Nord Stream 2 přece jen.podepsala.


Je zde ovšem jeden problém: Bude Washington ochoten zaplatit zodpovědným německým představitelům dost na to, aby tito německou ekonomiku pro své vlastní obohacení obětovali?

Samozřejmě, USA se mohou vrátit na scénu a své nedodělané dílo na Nord Stream 2 dokončit, na což by ovšem Kreml mohl reagovat nevyzpytatelnou reakcí.

Gazprom: Nord Stream 2 by mohl okamžitě dodávat plyn do Německa

Na internetu momentálně vyvolává rozruch tweet ruské plynárenské společnosti Gazprom. V tomto skupina píše, že plynovod Nord Stream 2 by mohl okamžitě zprovoznit, protože už žádný plyn neodchází.

Tlak v poškozených vedeních se stabilizoval, uvedla společnost, takže „technicky je nyní možné po prozkoumání systému znovu tlačit zemní plyn... ale pokud takovou možnost potvrdí regulační orgány“. Jednoduše řečeno: Gazprom přehodil míč zpět německé vládě semaforů. Protože otevřením plynovodu by se do Německa dopravilo dost plynu a výrazné by se snížily ceny plynu a sím i spojené elektřiny.


(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,překlad: Lubomír Man,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?