Pompeo: Výhodné obchody s Íránem nestojí za riziko sankcí ze strany USA

byznys

Budeme i nadále ukládat sankce a sledovat jejich realizaci. Každá země, která má kontakty s Íránem, by měla být velmi opatrná. Výhody nestojí za riziko, zdůraznil Mike Pompeo, americký ministr zahraničí.

Pompeo: Výhodné obchody s Íránem nestojí za riziko sankcí ze strany USA
Mike Pompeo, americký ministr zahraničí
23. dubna 2019 - 06:20

Loni v listopadu Washington obnovil sankce proti Íránu a udělil výjimky pro osm největších kupců íránské ropy, připomíná Washington Post. Posun termínu vyprší 2. května, poté Spojené státy uvalí sankce na ty, kteří ještě neodmítnou nákup. Podle ministra zahraničí Mika Pompea chce Washington zcela zbavit Írán svého nejdůležitějšího zdroje příjmů.

Trumpova administrativa oznámila, že uvalí sankce proti svým klíčovým spojencům, pokud po skončení výjimek nepřestanou nakupovat ropu z Íránu, uvádí článek The Washington Post.
 
„V případě nedodržení budou následovat sankce," uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který tím oznámil zrušení výjimek udělených loni osmi největším dovozcům íránské ropy.
 
Rozhodnutí o zrušení výjimek, které by mohly zbavit trh více než milionu barelů denně, bylo učiněno až poté, co ceny ropy vzrostly o třetinu. Po této zprávě se ceny ropy zvýšily o 3% přes noc.
 
Podle prohlášení Bílého domu, "toto rozhodnutí je zaměřeno na snížení vývozu íránské ropy na nulu, a zbavuje tak íránský režim hlavního zdroje příjmu“. Potom se Spojené státy, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty postarají o uspokojení celosvětové poptávky.
 

Podle Pompea, před obnovením sankcí, Írán získal 50 miliard dolarů ročně z prodeje ropy, kromě toho ministr poznamenal, že škody, které již Íránu způsobily americké sankce činí 10 miliard dolarů.

„Režim by tyto peníze použil na podporu teroristů jako je Hamas a Hizballáh a vývoj raket v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2231, “doplnil Mike Pompeo .

V listopadu loňského roku Trumpova administrativa obnovila sankce proti Íránu, které byly zrušeny v roce 2015 po jaderné dohodě: Washington učinil výjimky pro osm největších odběratelů íránské ropy (Čína, Indie, Tchaj-wan, Japonsko, Jižní Korea, Itálie, Řecko a Turecku), a dal jim půl roku na to, aby změnili své nákupy. Poté byl termín odložen o dalších šest měsíců.
 
Poslední termín končí dne 2. května a žádné další odklady nebudou existovat, a to navzdory skutečnosti, že některá ze zemí, uvedených v seznamu by chtěla nový termín.
 
(rp,prvnizpravy.cz,washingtonpost,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif