Protiruské sankce = Zvýšení cen benzínu a nafty

byznys

Vzhledem k sankcím EU proti Rusku ohrožuje benzín a naftu a nejen v Německu další cenový šok. Vydělají na tom pravděpodobně Indie a Čína, kteří by mohli na trh vstoupit jako prostředník.

Protiruské sankce = Zvýšení cen benzínu a nafty
Ilustrační foto
25. ledna 2023 - 07:20

Vzhledem k sankcím EU proti Rusku se benzín a naftu brzy stanou výrazně dražší v Německu. Od 5. února je dovoz zpracované ropy z Ruska zakázán do EU, jak bylo informováno. Surová ropa byla dopravována od prosince pouze za zvláštních podmínek. Obzvláště bude zasaženo Německo, které dosud pokývalo velkou část svých potřeb z ruských zdrojů.

V minulosti EU dovážela více než 200 milionů barelů ročně, což odpovídalo 80 procentům německé spotřeby. Od února musí být ropa dodávána z jiných zemí. Jako pravděpodobný scénář se jeví, že Indie vystoupí jako prostředník, který nyní odebírá velkou část fosilních paliv 900 000 barelů denně.




Kromě Indie se Čína stala také hlavním kupujícím. Po analýze trhu Čína dosud nevyvážela ropu přímo do EU, ale do jiných asijských zemí. Tímto způsobem by se surovina z ruských zdrojů mohla také vrátit do německých benzínových čerpadel, ne potrubím jako dosud, ale tankery.

Spolková vláda se snaží zmírnit dopad sankcí pro východní spolkové státy importem zdroje energie z Kazachstánu. V tomto scénáři ropa nepochází z ruských zdrojů, použila by se pouze ruská infrastruktura. V každém scénáři by v Německu mohl nastat problém dokud se nevybudují nové dodavatelské řetězce.

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif