Ukrajina chce po Rusku miliardy dolarů jako náhradu za Nord Stream-2

byznys

V případě, že Nord Stream-2 bude fungovat, tak budeme chtít po Rusku odškodnění, řekl Jurij Vitrenko, obchodní ředitel Naftogazu na ukrajinském TV 5.

Ukrajina chce po Rusku miliardy dolarů jako náhradu za Nord Stream-2
Ilustrační foto
10. října 2018 - 06:20

„Podali jsme návrh k arbitrážnímu soudu s nárokem 12 miliard dolarů vůči Rusku. To je přesně částka za škodu. Kterou utrpí Ukrajina, jestliže bude postaven funkční plynovod Nord Stream-2 a nebude se využívat kapacity ukrajinských plynovodů,“ uvedl na TV 5 Jurij Vitrenko.

„Máme k tomu příslušné právní podklady,  můžeme tedy nyní usilovat o revizi tarifu za transport plynu,  to je to, co děláme. Existují evropské předpisy pro určení tohoto tarifu,  tarifu po roce 2019, kdy dojde k zákazu používání nebo zneužívání ukrajinské sítě plynovodů,“ upřesnil Vitrenko.

„Stanovení tarifu nemá žádnou praktický význam, protože už je rozhodnuto, že smlouva o tranzitu plynu končí, takže jde jen o vyrovnání tarifů nižších příjmů a tato náhrada je více než 12 miliard dolarů,“ vysvětlil Vitrenko mechanismus výpočtu náhrady.


Německo je jedním z největších odběratelů ruských energetických zdrojů, proto se při návštěvě ruského prezidenta v Německu Merkelová a Putin shodli na výstavbě dalšího plynovodu „Nord Stream - 2“, jehož prostřednictvím má být dodáván ruský plyn do Německa pod Baltským mořem. Americký prezident Donald Trump je s tímto projektem nespokojený a hrozí mu sankcemi. Ostatně Merkelová však trvá na tom, že ruský plyn by měl pokračovat do Evropy, a to i přes Ukrajinu, aby získala příjmy z tranzitu.

(rp,prvnizpravy.cz,5.ua,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif