Ukrajina dále nakupuje ruský plyn

byznys

Od 1.března může Ukrajina odebrat ruský plyn od evropských obchodníků, plyn na Ukrajinu přichází z Evropy přes Slovensko, tzv. reverse.

Ukrajina dále nakupuje ruský plyn
Ilustrační foto
1. března 2020 - 10:59

Virtuální zpětná vazba umožní ukrajinským společnostem ušetřit 20 dolarů za tisíc metrů krychlových, což nyní činí jednu šestinu nákladů na palivo. Je pravda, že Slováci se dohodli na minimálním objemu.

„Od 1. března začne na ukrajinsko-slovenské hranici fungovat virtuální plynová zpátečka, takhle to funguje už téměř 5 let, “řekl Sergej Makogon, ředitel ukrajinského provozovatele přepravní soustavy na Facebooku. Upřesnil, že slovenský operátor nabízí pouze kapacitu 10 milionů metrů krychlových za den. „Pracujeme ale na tom, abychom zvýšili kapacitu na plný objem tranzitu na Slovensko z Ukrajiny," napsal šéf ukrajinského provozovatele přepravní soustavy Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že se Gazprom dohodl na spolupráci s Ukrajinou podle evropských standardů, dostaly společnosti této země od 1. ledna příležitost používat virtuální reverzi. Jedinou překážkou je dohoda mezi provozovateli obou zemí. Slovensko se stalo druhou zemí po Polsku, které se dohodlo na virtuální reverzi ruského plynu.

Podle informační platformy ICIS umožní virtuální obrat Ukrajině v březnu nákup ruského plynu za 106 dolarů za tisíc metrů krychlových. Dříve mohli jeho obchodníci nakupovat reverzní palivo na virtuálním místě na Slovensku, jehož cena je nyní o 20 USD vyšší, nebo to udělat v jiných evropských zemích, což v březnu stojí o 25 USD více.

Tento rozdíl je vysvětlen skutečností, že během fyzického převodu ruského plynu na Slovensko nebo do jiných evropských zemí platí ukrajinské podniky také náklady na dopravu, které se nevyskytují s virtuální reverzí. Podle předchozí 10leté smlouvy mezi Naftogazem Ukraina a Gazpromem byl zakázán.

Je pozoruhodné, že prodej plynu společností Gazprom na platformě elektronického obchodování může konkurovat virtuálnímu zpětnému rázu. V únoru byla průměrná cena 117 dolarů za tisíc metrů krychlových. Nabídka ruské společnosti však není k dispozici ukrajinským obchodníkům, protože pouze ti, kteří již mají dlouhodobou smlouvu s Gazpromem ji mohou dostat.

V lednu zvýšili evropští obchodníci šestkrát nákupy ruského plynu pro Ukrajinu prostřednictvím exportní burzy Gazprom. Dokud Slovensko a Ukrajina nezačaly virtuální zpětný chod, byla to nejlevnější možnost nákupu plynu pro Kyjev.


V prvním měsíci roku prodala společnost Gazprom Export prostřednictvím elektronické obchodní platformy (ETP) rekordní objemy plynu, 3,86 miliardy metrů krychlových. A partneři ruského holdingu získali přes 500 milionů metrů krychlových s dodávkou do virtuálního bodu na Slovensku. Toto místo využívají evropští obchodníci, kteří mají dlouhodobé smlouvy s Gazpromem, na nákup plynu za účelem dalšího prodeje na Ukrajinu.

Oproti loňskému lednu vzrostla úroveň prodeje ETP Gazprom Export s dodávkou na Slovensko šestkrát.

Rekordní prodej ruského plynu na burze Gazprom lze vysvětlit cenou. Podle společnosti Gazprom Export byla průměrná cena paliva v lednu 130 USD za tisíc metrů krychlových. Současně byl plyn prodán za 120 USD v evropských centrech, zatímco pro Ukrajinu to stojí o 20–30 $ více kvůli přepravním nákladům.

Společnost Naftogaz Ukrainy již několik let přímo nekupuje plyn v Rusku, ale dostává plyn prostřednictvím evropských obchodníků, kteří dostávají marže. A slovenský směr je ten hlavní. V posledních letech přes něj Ukrajina dováží nejméně 70% plynu. V loňském roce dosáhly zásoby 9 miliard kubických metrů. Je pravda, že v letošním roce bude Ukrajina díky omezením slovenského operátora GTS ve virtuální zpětné vazbě schopna získat ne více než 3 miliardy metrů krychlových.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif