Velká Británie kontroluje investiční víza, prý nejde jenom o Rusy

byznys

Theresa Mayová oznámila, že vláda provádí přezkum investičních víz vydávaných bohatým cizincům v reakci Spojeného království na podezření, že Rusko je zapojeno do útoku nervovou látkou v Salisbury.

Velká Británie kontroluje investiční víza, prý nejde jenom o Rusy
Theresa Mayová, britská premiérka
29. března 2018 - 03:20

"Myslím, že je správné, že všeobecně zkontrolujeme, kdo dostal naše investiční víza a zda je v rámci vízového investičního programu řádně plní," řekla Mayová.

Mayová dále uvedla, že v rámci programu pro poskytnutí investičního víza přišlo do Velké  Británie od roku 2008 do roku 2015 více než 700 bohatých Rusů, a program bude revidován. Podle ní bude ministerstvo vnitra zkoumat oprávněnost investičních víz pro občany všech zemí.

V roce 2014 se společnosti žádající o investiční vízum musely zavázat k investici minimálně 1 milionu liber ve Velké Británii, později až 2 miliony liber.

Na otázku týkající se postoje vlády ohledně Ruska odpověděla  Mayová, že britské ministerstvo vnitra přezkoumá všechna investiční víza,  nicméně, trvala na tom, že kontroly nebyly výslovně zaměřeny na Rusko.

Velká Británie nařídila vyhoštění 23 ruských diplomatů a uvedla, že uvažuje o dalších opatřeních po otrávení bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dcery dne 4. března .

"Vítám mezinárodní podporu, kterou jsme získali," řekla Mayová. "Není to jen otázka solidarity s Velkou Británií. Myslím, že to jsou bezpečnostní zájmy dotčených zemí."

„Mezinárodní reakce ukázala Kremlu, že nebudeme tolerovat jejich pokusy popřít mezinárodní právo, podkopat naše hodnoty nebo ohrozit naši bezpečnost," pokračovala Mayová.

Pellegrini: Slovensko nebude dělat zbytečná divadelní gesta


Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Kypr, Lucembursko, Malta, Portugalsko, Bulharsko a Řecko odmítly vyhostit ruské diplomaty, ačkoli všichni vyjádřili solidaritu s Británii v souvislosti s otravou bývalého ruského špiona a jeho dcery v Salisbury.

Navzdory mrazivým vztahům mezi Ruskem a Velkou Británií Theresa Mayová poslala kondolenci ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi k úmrtí 64 lidí v obchodním centru na Sibiři.


(rp,prvnizpravy.cz,independent,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif