Dobrá otázka: Co tady ti agenti Ruska potažmo Číny, dělají za lumpárny?

politika

„Každoročně se ptám, podobně jako pan prezident, kde a kdo že jsou ti ruští a čínští špioni, kteří podle BIS ohrožují náš ústavní pořádek? Musí jich být asi hodně, tedy alespoň podle BIS, když se jim dostane té cti, být v posledních letech v každé výroční zprávě BIS," napsal Jiří Paroubek. 

Dobrá otázka: Co tady ti agenti Ruska potažmo Číny, dělají za lumpárny?
Bývalý předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek
4. prosince 2020 - 08:15

„Je to neadresné, nikoho to moc nebolí a přitom je to pěkně politicky využitelné," konstatoval dál bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v komentáři, který nazval: Prezident dal vedení BIS šach.

„Česká pravice s velkou radostí využívá tyto nejapné závěry BIS a pana Koudelky dopované zřejmě některými americkými zpravodajskými službami, které tak zvyšují modus operandi české pravice. Prezident je tu a tam označován za agenta Moskvy, Putina, Číňanů, Pekingu apod. je to vlastně nechutné. Nesouhlasím často s panem prezidentem, ale nemohu mu upřít schopnost kritického a v jeho jasných chvilkách i karteziánského uvažování. Prostě ti, kdo zpracovávají výroční zprávy BIS, ve kterých straší údajným ruským a čínským nebezpečím, cílevědomě svými nejapnými vyjádřeními vytvářejí zbytečné napětí ve společnosti," dodal Paroubek.

Definují vlastně vnějšího nepřítele. Ale také nepřítele vnitřního. Tím jsou potenciálně všichni ti, kterým se příčí útočit bez vážných důvodů na Rusko a Čínu. Mezi tyto lidi patřím i já. Myslím, že je dobře, že jsme zajištěni, pokud jde o hospodářskou a politickou spolupráci v rámci EU a bezpečnostně také v NATO. Ale nevím, proč bychom měli mít jiné než korektní vztahy s Čínou a s Ruskem. Nemyslím, že je to v národním zájmu Čínu a Rusko na Západě ostrakizovat. Snad nežijeme ve světě studené války. I když zprávy BIS jsou  ozvěnou takové války," má jasno bývalý premiér.



„Nyní se strhla obrovská hysterie na straně pravice, když prezident Zeman požádal BIS (zatím to víme jen z doslechu v médiích a většina z nás neví, jaké je skutečné znění požadavků pana prezidenta). Prezident zřejmě požádal o to, aby se dozvěděl něco bližšího o ruských agentech a také o lumpárnách, které tito agenti páchají. A odpověď BIS už nemůže zůstat na tento konkrétní požadavek úplně rozplizlá. Neadresně, bez konkrétních důkazů, je možné žvanit cokoliv. Jenže to žvanění BIS a pana Koudelky dává patrony do ruky české pravici a vlastně bič na prezidenta i vládu. Po čase, až by veřejnost anebo určitá její část uvěřila, že jsme rejdištěm ruských a čínských špionů, by byl zcela legitimní dotaz, proč ta vláda v celé věci nekoná? Tedy, proč těm rejdům zahraničních zpravodajských služeb nezabrání? Takže manévr M. Zemana je dobrým protitahem stratéga, kterému to stále ještě myslí. V mariáši by se řeklo, že BIS musí přiznat barvu, jak to tedy s těmi agenty u nás vlastně je? Jsou nebo nejsou? A také, proč by se to pan prezident neměl od BIS dozvědět? A dále to, co tady ti agenti Ruska, potažmo Číny, dělají za lumpárny? " položil si řečnickou otázku Jiří Paroubek.

„Prezident způsobil, že pravice bude prskat, zejména ta senátní. Budou padat strašlivá obvinění prezidenta z práce pro cizí mocnosti. Ostatně to už někteří vítečníci dělají nyní. Prostě ti, kdo na prezidenta útočí, jsou v důkazní nouzi a budou to zakrývat silnou a drsnou mluvou. V každém případě pan prezident dosáhne toho, že příště již zpráva BIS bude formulována primárně věcně a nikoliv politicky," uzavřel svůj komentář na webu vasevec.cz Jiří Paroubek, který má s Milošem Zemenem společné i to, že byl jako on také předsedou ČSSD a premiérem.



Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...

(ps, Prvnizpravy.cz, vasevec.cz, foto: ps)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?