Historie se opakuje, pokud lidé zapomínají

politika

V době, kdy se pozornost velké většiny národa obrací k procesu prezidentských voleb, naše vláda ve skrytu před veřejností protlačuje velmi zajímavý a velmi nebezpečný proces změny Ústavního zákona 1/1993 Sb. Ústava České republiky.

Historie se opakuje, pokud lidé zapomínají
Ilustrační foto
19. ledna 2023 - 04:20

Jedná se o zásadní změnu čl. 43, odstavec 3), 4), a 5). Ty pojednávají o kompetencích Parlamentu ČR a vlády při vysílání ozbrojených sil ČR mimo naše území a s pobytem cizích vojsk na našem území. Navrhovaná změna viz. příloha č.1. Ve své podstatě umožňuje vládě bez předchozího souhlasu Parlamentu vysílat naše ozbrojené síly do zahraničí (včetně účasti v ozbrojených konfliktech = zavlečení ČR do války) a přijímání cizích ozbrojených sil na naše území (viz příloha č. 2), píše Ladislav Petráš v komentáři pro Prvnizpravy.cz.


Nejsem právník, ale po přečtení návrhu na změnu naší Ústavy ČR, čl. 43, mě polil studený pot. V tichosti se zde totiž jedná o přenesení kompetencí z Parlamentu (kolektivního rozhodování o věcech životně důležitých pro ČR) na vládu – tudíž politicky jednostranného rozhodování i o takových záležitostech, jako je vstup ČR do války. A to ještě v době, kdy nemáme ústavní zákon o všeobecném referendu, který je ukotven (již několik desetiletí) v naší Ústavě a Listině základních práv a svobod. V době kdy konflikt na Ukrajině je na hraně vypuknutí zásadního vojenského konfliktu minimálně mezi RF a EU, pravděpodobněji však na hraně vypuknutí 3. světové jaderné války. To není žádná dezinformace, žádná válečná propaganda. To je suché konstatování stavu!!!



Po přečtení znění navrhované změny našeho Ústavního zákona jsem si vzpomněl na třicátá léta, když Říšský sněm v roce 1933 přijal takzvaný Zmocňovací zákon, který umožňoval německé říšské vládě uplatňovat výjimečné pravomoci (3). Následkem bylo ovládnutí politické scény Německa fašistickou vládou a ideologií. 2. světová válka byla logickým vyústěním tohoto procesu.

V kontextu se současnou válkou na Ukrajině je tato změna naší Ústavy velmi nestandardní a hlavně nebezpečná. Fanatismus naší vlády ve vztahu k válce na Ukrajině jasně ukazuje na reálné důvody, proč naše vláda iniciuje tuto změnu naší ústavy. Je jen s podivem, že opoziční politické strany nechávají tyto snahy bez patřičné odezvy. A to i v souvislosti s prezidentskými volbami. Vždyť i role prezidenta, jako vrchního velitele ozbrojených sil, je zde nezastupitelná.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif