Jan Duchek: Statue

politika

<< GLOSA >> Nemohli jsme se vynadívat. Z okna pokojíku na české ambasádě v Paříži je slavná věž na dosah ruky a její noční nasvícení se snaží každého přesvědčit, že ji v roce 1889 pan Alexandr Gustav Eiffel postavil ze zlatých prutů.

Jan Duchek: Statue
Socha maršála Philippe Henri Pétaina
17. září 2019 - 03:20

Cvak...cvak...cvak. Ještě dlouho po půlnoci na sebe narážejí těžké kovové koule. To nám přímo pod okny Francouzi hrají petánk. Musíme ale rychle spát, těšíme se, že brzy ráno vyrazíme jen tak pěšky po Paříži. S ruksáčkem na zádech a s mapou v ruce.

Jdeme přes Martova pole k vojenské  akademii  na které studoval i Napoleon Bonaparte a chceme navštívit Invalidovnu, kde má slavný Korsičan monumentální sarkofág z červeného porfyru.


Na malém náměstíčku, kousek za École militaire zůstáváme stát u sochy v nadživotní velikosti. Philippe Henri Pétain čteme s údivem na podstavci. ...není pochyb.....je to tentýž maršál, který v roce 1940 podepsal kapitulaci s Němci a stál potom v čele kolaborantské vlády ve Vichy. Po válce byl odsouzen za velezradu k trestu smrti, který nakonec prezident de Gaulle změnil na doživotní žalář.

Vrtá mi to hlavou celý den, ale teprve večer mám příležitost se zeptat......Víte pane kolego, on ten maršál Pétain nebyl jenom kolaborant. On to byl i slavný velitel francouzských vojsk u Verdunu......další  vysvětlování už bylo opravdu zbytečné.....jenom dlouho do noci přemýšlím, jak by to s Pétainovou sochou dopadlo u nás doma. Cvak...cvak...cvak. Francouzi nám hrají pod okny petánk, končí glosu Jan Duchek, generál ve výslužbě.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif