Novotný: S protežováním nácka Protaseviče Západ šlápl vedle

politika

Aféra s letadlem a zatčení Protaseviče, to je určitě jen pověstná špička ledovce. Protasevič je zcela jistě nástrojem v rukou stratégů, podobněji jako Navalnyj, je přesvědčen Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií.

Novotný: S protežováním nácka Protaseviče Západ šlápl vedle
Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií
2. června 2021 - 04:20

Zatímco Navalnyj je „povídálek“, osobní historie Protaseviče by nás měla varovat, abychom si na tohoto „novináře“ dali pozor, upozorňuje Stanislav Novotný a pokračuje.

Zaprvé je to evidentně člověk, který je zkompromitován účastí v občanské válce na Ukrajině, a to na straně nejbrutálnějších nacizujících sil. Umíte si představit, že by mezi sebe pustili novináře z druhé strany, třeba z ruského mainstreamu? Ono stačí už i to, že se Protasevič přiznal, že plánoval v Bělorusku převrat, logicky byl na straně převratu na Ukrajině. Případné fotky s nášivkami Azovu, to je jen dokreslení jeho názoru na věc. Novinář by neměl prolnout s rolí aktivisty. Pokud je to až takto extrémní, pak to má ke korektnosti na míle daleko. Pokud Bellingcat píše, že fotka prošla úpravou filtrů, nic zásadního tím nesděluje. Kdejaká fotka Blesku prochází běžnou editací. A jsme zas u toho. Pokud má někdo důkazy, pak nechť je vyloží na stůl. Hlavně ať to Bellingcat udělá s kauzou Vrbětice, přidalo by to důvěryhodnosti všem dalším „vyšetřováním“, jde-li o realitu či podvrhy…

Je tu celá řada svědectví o tom, že si Azov brutalitou nezadá s akcemi jednotek SS. Strašné je to, že řádění batalionu asi úřady Ukrajiny nedokáží nijak kontrolovat. Spojené státy časem změnily pohled na batalion Azov; vyzvaly k tomu, aby s ním nikdo nespolupracoval, jelikož jde o neonacisty. V každém případě víme, že USA mají své dobrovolnické jednotky, které se účastní těch nejodpornějších bojůvek po světě. Je to cynismus: na jednu stranu odsoudí Azov, na druhou stranu Státy (svými) soukromými armádami Azov – a jemu podobné struktury – po celém světě podporují.

Vynucené přistání letadla Ryanair v Minsku, záměrně zinscenovaná událost?

V dnešních zpravodajských hrách nelze vyloučit zhola nic. Tato verze mi však Přijde méně pravděpodobná. Vadí mi především celkově, že se porušují pravidla leteckého provozu.


Známe příklady z minulosti, kdy se jiné státy vlastně zachovaly podobně jako teď Bělorusko. A to samozřejmě není dobře. Jde přece jen o porušování mezinárodního práva; přitom mezinárodní právo je to poslední, co nás dělí od vypuknutí 3. světové. Letadlo s ruským politikem Vavilovem bylo počátkem dvoutisíciletí donuceno přistát v USA. Média si vzpomněla na incident s letounem (a prezidentem Bolívie na palubě), které muselo sednout ve Vídni. Nejvíce by nás měl snad zajímat incident s údajným ruským hackerem Nikulinem, pro kterého si do Prahy Američané přiletěli ve zvláštním letadle; poté dokonce odstoupil tehdejší ministr spravedlnosti Pelikán… Pokud Bělorusko s Protasevičem porušuje právo, pak všechny mnou uvedené analogické příklady jsou rovněž za hranou. Tím pádem s tím má svou zkušenosti i Česko, nikoli lichotivou…

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif