Pouhé lži byly nahrazeny řetězením dezinformací a fake news

politika

„Jsme znepokojeni i tím, kolik dezinformací šíří i samotní Evropané. Někteří z nich to dělají kvůli zisku, další jsou jen užitečnými idioty,“ prohlásila nedávno česká eurokomisařka Věra Jourová, píší v komentáři Jana Bobošíková a Hana Lipovská.

Pouhé lži byly nahrazeny řetězením dezinformací a fake news
Ilustrační foto
20. května 2020 - 07:20

Věra Jourová má právě na starosti „Plán na ochranu evropské demokracie před hybridními hrozbami“. Její obavy jsou oprávněné. Tam, kde se dříve používaly pouhé lži, nalézáme dnes propracovaný systém exponenciálního řetězení desinformací a fake news, jejichž odhalování vyžaduje soustředěné úsilí. Příkladem, na kterém lze odhalit globální anatomii tvorby a šíření lži, je nejnovější rozhovor s maďarsko-americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem.

Německý list Augsburger Allgemeine vydal 11. května rozhovor „Tato krize ohrožuje přežití naší civilizace“, který vedl německo-americký novinář, absolvent Harvardu a Cambridge, Gregor Peter Schmitz, mj. také autor knihy Sorosových rozhovorů.

Rozhovor obou mužů vyšel týž den i na webu „Project Syndicate“ pod názvem „Krize života“. Project Syndicate, sponzorovaný Open Society Foundations George Sorose, je aktivní v 156 zemích světa, komentáře se připravují v 61 jazycích a jeho obsah přebírá 506 mediálních domů, včetně českých.  

Na tomto globálním webu vyšel rozhovor s Georgem Sorosem v šesti jazykových mutacích – kromě angličtiny, také v němčině, italštině, španělštině, francouzštině, a dokonce i češtině. Zaznamenali jsme, že se anglická a německá verze zásadně liší. Podrobili jsme proto jednotlivé verze podrobné analýze. A sledovali jsme, v jaké podobě se rozhovor následně objevil také v českých médiích.


Globální anatomie tvorby klamu a jeho glob(lok)ální šíření

Project Syndicate na svém webu prohlašuje, že přináší „globálnímu publiku originální, vysoce kvalitní komentáře“. Nikde se ale nedočteme o různých variantách překladů v různých jazycích, které mnohdy s originálem souvisejí jen velmi volně. Rovněž jsme nezaznamenali, že uváděny na pravou míru. Rozhovor s „legendárním investorem“, finančníkem a filantropem Sorosem je názornou přehlídkou manipulace, desinformace, vytváření alternativních pravd a fake news.

Zajímavé je rovněž sledovat dosavadní cestu šíření rozhovoru z německých lokálních novin Augsburger Allgemeine prostřednictvím globálního serveru Project Syndicate do českých médií. Rozhovor vyšel zároveň v Augsburger Allgemeine a v Project Syndicate dne 11. května 2020. Britský The Independent rozhovor převzal téhož dne, o den později z The Independent citoval server Novinky.cz a ze serveru Novinky.cz Parlamentní listy. Deník N převzal originální český překlad z webu Project Syndicate, upravil jej a zveřejnil 14. května 2020. Obdobnou cestou se rozhovor nebo informace z něj šířily například ve Švédsku, Estonsku, Řecku i dalších zemích. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif