Putin mobilizuje, Západ kritizuje...

politika

<< VIDEO >> Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve svém projevu částečnou mobilizaci na ochranu ruské suverenity a ruského území. Západ jeho krok kritizuje, případně experti tvrdí, že Putin prohrává a proto ta mobilizace.

Putin mobilizuje, Západ kritizuje...
Vladimir Putin, ruský prezident
21. září 2022 - 13:05

Částečnou mobilizací bude v několika vlnách doplněna ruská armáda o 300 tisíc záložníků.

Podle expertů to Putinovi na Ukrajině nevychází a proto se rozhodl k tomuto kroku. Je také možné, jak tvrdí experti, že po tomto kroku se sníží Putinova popularita, která se podle posledních průzkumů pohybovala kolem 80%.

  • Berlín kritizoval částečnou mobilizaci Rusů v bojovém věku, kterou vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Pro kancléře Olafa Scholze toto oznámení „ ukazuje, že ruský útok na Ukrajině není korunován úspěchem “, uvedl mluvčí německé vlády Wolfgang Büchner během pravidelné tiskové konference v Berlíně
  • Oznámení Moskvy o částečné mobilizaci v Rusku a o „ referendech “ o anexi území představuje „ přiznání neúspěchu “ invaze na Ukrajinu, řekl ve středu britský ministr obrany Ben Wallace.
  • Jako o předvídatelné mluví o ruské mobilizaci šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Rusové namísto zničení Ukrajiny dostali po 210 dnech války mobilizaci, uzavření hranic, zablokování bankovních účtů a tresty vězení za dezerci, napsal. „Vše jde stále podle plánu, že? Život má velký smysl pro humor,“ doplnil.
  • Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že příkaz k mobilizaci je znamením paniky v Kremlu a neměl by být brán jako přímá pohrůžka plnohodnotnou válkou proti Západu.
  • Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo v reakci na Putinův projev o mobilizaci „všechny strany“ k dialogu

Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci, ujišťuje o bezpečnosti Ruska v celonárodním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu v televizním projevu k národu oznámil částečnou mobilizaci a poukázal na ohrožení existence země ze strany Západu a nevyhnutelnost speciální vojenské operace na Ukrajině.

Natažená frontová linie, neustálé ostřelování ruských pohraničních oblastí ukrajinskou armádou a útoky na osvobozené oblasti si vyžádaly povolání vojáků ze zálohy, vysvětlil Putin.

Rusko povolá záložníky, kteří již v armádě sloužili, a zajistí jejich výcvik. Záložníci a dobrovolníci z Donbasu budou mít nárok na stejné záruky, jaké mají smluvní vojáci.

Linie bojového nasazení se nyní táhne přes 1 000 km ve speciální vojenské operaci na Ukrajině, zatímco teroristické útoky ze západních zbraní jsou již vedeny proti ruským hraničním oblastem. "NATO provádí průzkum po celém jihu Ruska v reálném čase s využitím pokročilých systémů, letadel a lodí, satelitů a strategických dronů."

Začalo se používat i jaderné vydírání: „Jedná se nejen o Západem podporované bombardování Záporožské JE, které může vyvolat jadernou katastrofu, ale také o prohlášení představitelů předních zemí NATO o možnosti a přípustnosti použití zbraní. hromadného ničení proti Rusku."

Jak navrhl ruský generální štáb a ministerstvo obrany, Rusko vyhlásí částečnou mobilizaci a tato opatření začnou již 21. září.

Rusko povolá záložníky, především ty, kteří sloužili v armádě. Mobilizovaní občané projdou požadovaným školením a budou mít stejné záruky, jaké jsou poskytovány smluvním zaměstnancům. Ruská vláda a ministerstvo obrany přiřadí formace dobrovolníků Donbasu k ruským vojákům v jejich postavení.

Ruské úřady také okamžitě vyřeší všechny otázky související se zajištěním podniků obranného průmyslu nezbytnými dodávkami a finančními zdroji.


(rp,prvnizpravy.cz,youtube,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?