Roček: Populistický papež Franta kritizuje populisty

politika

V sobotu 4.11.2021 se objevila ve světě, tedy i v Čechůnii, zpráva, že papež František v ten den přicestoval do Atén, kde kritizoval evropské země za přístup k migrační krizi. Díky tomu se mi chtělo zvracet, uvádí v komentáři publicista František Roček.

Roček: Populistický papež Franta kritizuje populisty
František Roček, publicista
5. prosince 2021 - 09:01
.
Evropa je podle papežského Franty zasažena nejrůznějšími formami nacionalistického egoismu a její chování je mnohdy zablokované a nekoordinované, místo aby byla „motorem solidarity“. Papež ve své řeči rovněž pronesl standardní kecy, že stav demokracie ve světě se nebezpečně zhoršil. Papež hovořil o něčem, co panuje mezi říšemi a státy již od pravěku. Jako by měl vygumovanou paměť.

Papež populista

Před lety jsem byl zklamán tím, co říkal novopečený velmi hodný pan papež František. Kromě používání katolického žargonu vydával ze svých úst jen zcela všední politicky sterilní povídání.

Totéž předvádí i dnes. Aniž si to papež připouští, hovořil také o sobě – o papeži populistovi: Nespokojení lidé jsou podle něj vábeni „písněmi sirén“ ze strany populistických politiků, kteří slibují snadná, ale nereálná řešení.

„Tady se zrodila demokracie. Bez Atén a bez Řecka by Evropa i celý svět nebyli tím, čím jsou dnes,“ dodal papež. Varoval také před jednoduchými odpověďmi, které nabízejí populisté.

Protože 4. 11. byl právě v Athénách, řekl v rámci svých teatrálních slov „Tady se zrodila demokracie.“ Prostě všední kecy. Tehdy kdysi dávno oněch Aténách se veřejného života a hlasování ve shromážděních nemohly účastnit ženy, tzv. závislé osoby a otroci, ani přistěhovalci. Odhadem se mohlo aktivně zapojit do slavné demokracie nanejvýše 20 % obyvatel. Když už chce papež pronášet populistické řeči, měl by si ujasnit fakta.

O čem básní papež není solidarita, ale zírání na to, jak tupý nátlak jenom pouhým zneužíváním uprchlických vln a později nepřetržitého kapilárního vzlínání nelegálních migrantů přes hranice EU, dochází postupně k destabilizaci evropského prostoru.



Syrské zklamání

Křesťané prosili dlouhá léta o pomoc, o ukončení války v Sýrii, která byla proti Asadovi jen na prvopočátku. Potom šlo o ovládnutí území islámskými extrémisty za vydatné pomoci islámských států. Uvědomili si to i úředníci v USA. Dne 2. října 2014 americký viceprezident Joe Biden debatoval se studenty Harvardovy univerzity a přiznal to: „Viceprezident v otázce syrské krize byl nebývale otevřený: „Už dlouho říkám, že naším největším problémem v Sýrii jsou naši regionální spojenci… Turci byli naší přátelé a já sám mám výborné vztahy s Erdoganem. Totéž Saúdové nebo Emiráťané a další. Ale co oni dělali? Byli tak odhodlaní odstranit Asada a v podstatě vyvolat sunnitsko-šíitskou válku, že pumpovali stovky milionů dolarů a desítky tisíc tun zbraní komukoliv, kdo by bojoval proti Asadovi. Takže zásobovány byly Fronta an-Nusra, al-Káida a extremistické skupiny džihádistů, kteří přicházeli z jiných částí světa… Možná si myslíte, že přeháním, ale podívejte se, co se děje. Až teď se všichni probudili, když se objevil takzvaný ISIL…

Léta prosí křesťané na Blízkém východě o pomoc. Marně. Ozývají se jenom kecy. Líbivé řeči pana papeže jsou stejně k ničemu jako kteréhokoliv politika na kterékoliv politické větvi. Papež se pro mne stal stejně bezvýznamným jako europolitici.

Proč? Namátkou: 26.1.2021 vatikánský rozhlas přinesl článek o tom, že patriarchové blízkovýchodních církví žádají o ukončení sankcí proti Sýrii. V článku je uvedeno: „Hospodářské sankce proti Sýrii jsou nezaslouženým “kolektivním trestem”, píší katoličtí a pravoslavní patriarchové blízkovýchodních církví novému prezidentu USA a prosí jej, aby se nestal “spoluviníkem humanitární katastrofy”, která v této zemi postihla miliony lidí a stane se dalším destabilizačním faktorem pro situaci v blízkovýchodním regionu.

Obsah otevřeného listu, který mimo jiné podepsali melchitský patriacha Joseph Absi, syrsko-pravoslavný patriarcha Ignatius Aphrem II., syrsko-katolický patriarcha Ignatius Youssef III. či katoličtí biskupové rezidující v Aleppu, Antoine Audo (chaldejská církev) a Jean-Clement Jeanbart (melchitská církev), zveřejnila vatikánská agentura Fides. Sýrie naopak naléhavě potřebuje investice do hospodářství, ale též do zdravotnického systému, píši představitelé syrských církví. Zemi, která byla ještě před deseti lety pokládána za obilnici celého regionu, nyní hrozí hladomor. Polovina syrského obyvatelstva trpí hlady a tato krize může vyvolat novou vlnu nestability…“

V jiném textu z vatikánského rozhlasu lze např. citovat: „…kardinál Zenari poznamenal, že Sýrie potřebuje především pomoc mezinárodního společenství, která zatím zaostává. „Řešení syrské krize by bylo možné najít v Radě bezpečnosti OSN, kde ovšem jedna země už šestnáctkrát uplatnila právo veta, a to v klíčových momentech. Je tedy jasné, že válka v Sýrii skončí, až to rozhodne Rada bezpečnosti“, uzavírá apoštolský nuncius v Sýrii….“

Kdo 16 x využil právo veta? Proč asi katoličtí a pravoslavní patriarchové posílali otevřený dopis nějakému Bidenovi?

ČTK ve své zprávě např. uvedla: „Nemůžeme si s obavami nevšimnout, že jsme nyní, a nejen v Evropě, svědky ústupu od demokracie,“ prohlásil papež v projevu, ve kterém citoval i starověké řecké filozofy a spisovatele, například Aristotela či Homéra. Něco takového směšného bych čekal od ukecaného Fialy, který si začíná hrát na čechůnského premiéra. Je to škoda, že z papeže se stal tuctový populista čili politik.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif