Roček: Týden v Asii aneb vše je trochu jinak

politika

Lidské dění je kombinace profesionálního cirkusu, lidového blázince a všudepřítomné pohřební služby. O tom ví své v těchto dnech tokijská policie i šéfové čínské komunistické strany.

Roček: Týden v Asii aneb vše je trochu jinak
František Roček, publicista
4. července 2021 - 07:20

Občané japonského císařství se tak těší na olympiádu, že je tokijská policie ve vysoké pohotovosti před možnými násilnými protesty. Hlas lidu vnímá stoupající počty koronavirových infekcí a přílet tisíců tělo-cvičenců na olympiádu jako ideální konstelaci pro vyšší tržby pohřebních služeb, uvádí v týdenním asijském přehledu publicista František Roček.

Oficiálně v tisku se v tuto sobotu objevila informace, že olympijské hry budou za několik týdnů a  tokijská policie je v pohotovosti kvůli možné eskalaci demonstrací proti zahájení olympiády  23. července navzdory pokračujícímu šíření COVID-19.

Poté, co se organizátoři 21. června rozhodli umožnit účast na stadionech až maximálně 10 000 divákům, ale při zaplněním míst do 50% kapacity. To rozvztekalo odmítače celosvětového tělocviku v Tokiu. Do tokijské megapolis se stahuje „podpůrný personál z policejních oddělení 16 prefektur.“ Odpor vůči pořádání olympiády zůstává mezi japonskou veřejností silný.

Jedna občanská skupina uspořádala 23. června, měsíc před zahájením her, protiolympijský protest poblíž budovy tokijské metropolitní „vlády“. Přišlo více než 400 lidí, „což bylo více, než jsme očekávali," řekl vysoký policejní úředník.

Bezpečnostní expert Daiju Wada, který vyučuje na Univerzitě Seiwa v prefektuře Čiba, varoval před možností teroristických aktivit poháněných protiolympijskou náladou.

„Koronavirus rozdělil lidi," řekl Wada a dodal: „Vzhledem k tomu, že veřejné mínění proti olympiádě je silné, mohou nastat náhodné násilné činy zaměřené na zablokování olympiády."

Již vládní hlavy pomazané i olympijští pořadatelé připouštějí, že nakonec může být olympijský tělocvik možná i bez diváků v hledištích. Důležitý je totiž mnohamiliardový televizní kšeft, ne čumění na tělocvik po stadionech.

V japonském tisku se objevil i hezký slogan: „V Tokiu se schyluje k dokonalé bouři“.

Vzal náměstek roha?


Olympiádu nejistoty, šeptandy a škodolibého očekávání zažívají ke 100.výročí úřadování nejvyšší mandaríni Komunistické strany Říše středu.

Po Číně divoce létají zvěsti, že čínský náměstek státní bezpečnosti Dong Jingwei přeběhl do Washingtonu a poskytl zloduchům z USA zásadní utajované informace o původu pandemie Covid-19. Pekingská státní média popřela pověst o zběhnutí. Ale náměstek se nikde oficiálně a ještě k tomu veřejně, neukázal, takže …?

To vede k resuscitaci takzvaného obvinění z úniku covidové breberky z laboratoře ve Wu-Chanu. Zprávy o přeběhnutí jedou po různých mediálních internetových platformách v čínském jazyce a vyvolaly i spekulace v zahraničních médiích.

Afghánští vojáci hází flintu do žita

Dosavadní prozápadní afghánská vláda zažívá období asistované sebevraždy. Stahování armády USA a jednotek amerických sluhů organizovaných v NATO povede možná k rychlejšímu rozkladu dosavadní vlády, než bylo očekáváno.

Stahování USA a NATO dalo příležitost, aby se Taliban chopil vakua a upevnil kontrolu nad severními regiony země. Desítky bezpečnostních stanovišť byly opuštěny s mizivým odporem vůči útokům Tálibánu

Stovky afghánských vojáků vycvičených šikuly z USA a NATO se připojují k Tálibánu. Jedním z faktorů, které k přeběhnutí přispěly, je, že mnoho vojáků je měsíce bez žoldu. To je též nutí nabízet konvoje obrněných vozidel a zásoby zbraní, včetně minometů a těžkých kulometů, invaznímu Talibanu výměnou za peníze nebo za bezpečný průchod z dosahu Talibanu.

Proto vláda v Kábulu se rozhodla ke zvýšení závislosti na soukromých ozbrojených milicích a přivedla afghánské civilní válečníky do přední linie bojiště.

Závislost Kábulu na těchto silách podtrhuje, jak rychle ztrácí demokratickou legitimitu a charakteristický znak každého suverénního státu: monopol na použití síly.

Pozitivní či humorné

Pozitivní zprávou je snad informace, že Huawei HiSilicon přechází na vyspělou 5G produkci čipů ve Wu-chanu v provincii Chu-pej. Ostrá výroba má začít od příštího roku, aby Čína získala soběstačnost ve výrobě a tím omezila možnost vydírání od výrobců pod vlivem USA.

Velmi legrační je zpráva, že Indie vyslala nejméně 50 000 dalších vojáků k čínským hranicím, kde je v současné době 200 000 vojáků připravených k boji s Říší středu. Jde celkově o nárůst o více než 40% od té doby, co India a Čína v červnu loňského roku střetly v Himalájích. Na toto téma se objevují jízlivé komentáře v tom smyslu, že asi indická federální vláda nemá nic lepšího na práci, protože 400 000 mrtvých kvůli koronaviru to je na počet obyvatel ještě asi maličkost…



Redukční informační dieta v Hongkongu

Několik online novin v Hongkongu stáhlo ze svých webových stránek mnohé názorové články a videa. Nebo uvedlo, že se z města odstěhují poté, co byl v neděli na letišti zatčen další publicista ze zastavených novin Apple Daily. Hongkongská asociace novinářů (HKJA) odsoudila policii za to, že se znovu zaměřila na novináře, ale ve skutečnosti to není žádná zajímavá zpráva. Od roku 2019 se s tímto krokem počítalo.

Mládež a tzv. demokratická média byli zlákáni podporou západních tzv. demokratických institucí k prosazování větší volnosti v Hongkongu. Byť tvrdými omezeními mediální scéna nestrádala a čínská administrativa nechala životu v Hongkongu volný průběh.

K tomu lze dodat, že v roce 2019 jsem ve studii „Demonstrace jako zvyšování nátlaku – Hongkong 2019“ uvedl: „…Dr. Edmund Cheng Wai, politolog z City University, který prováděl o demonstracích v 2. polovině roku 2019 terénní studie, uvedl, že šok ze zákona o národní bezpečnosti byl částečně způsoben tím, že mladí v Hongkongu nechápali myšlení ústřední vlády a ještě méně měli zájem se o něm více dozvědět.

Podle politologa dokonce i mezi studenty vysokých škol nebyly kurzy čínské politiky populární a místo znalosti problematiky si vystačili s přezíravostí. A dodal: „Mnozí si proto mysleli, že Peking neudělá nic takového vůči Hongkongu, když to jsou finanční plíce země."

Cheng vyjádřil pesimismus nad budoucností hnutí např. v důsledku zvýšeného právního rizika, únavy z protestů, které nakonec nevedly k žádným hmatatelným úspěchům…“

Devastace hongkongského metra a železnice, silničního systému a řady budov v Hongkongu, to vše, nakonec připravilo militantní demonstranty o jednoznačnou podporu.

Hongkongská policie zasahovala podobným „všedním“ stylem jako v USA, Velké Británii či Francii. Ve válce nervů byly nakonec body na straně trpělivých pekingských mandarínů.

Po intenzivním násilí demonstrantů v Hongkongu přijetí zákona o národní bezpečnosti bylo více méně předpokládaným krokem.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif