Šándor: Talibán se nikdy nebude bavit s vládou prezidenta Gháního

politika

Pokud chce přežít, musí se ubránit v Kábulu a okolí, není schopen s bojovníky Talibánu bojovat na celém území, píše  Andor Šándor na facebooku.

Šándor: Talibán se nikdy nebude bavit s vládou prezidenta Gháního
Andor Šándor, generál v záloze a bezpečnostní poradce
14. srpna 2021 - 04:20

To může být jeho strategie, není hloupý, ví, jak dopadli jeho předchůdci. Pokud by hlavní město a přilehlé části ubránil, v zásadě jeho reálná moc nikdy dále nesahala (prezidentu Afghánistánu se přezdívalo starosta Kábulu), mohl by mít v ruce silný nástroj pro nějakou dohodu s Talibánem.

Pokud selže i v Kábulu, tak je to jasné dovršení selhání západní mise vycvičit agfh. armádu k boji s Talibánem, dodává Andor Šándor.



A jaké se objevily komentáře?
  • Afghánistán byl potřeba jako základna pro útok na Írán. Od toho se upustilo, takže je teď k ničemu .
  • Jen aby ho vlastní lidé nezradili
  • Myšlenka, že naučíme Afghánce západní kultuře a mentalitě je utopie. Nesmysl.
  • No každopádně mu situaci nezávidím! A v Kábulu se také neudrží! Nikdy se tam USA a jejich pochopove neměli cpát. Dopadlo to stejně jako když tam byl Rus . Toho tedy zastavil až sám Rambo
  • Bude to větší problém, než se zdá…
  • Afgánistán,tak jako Afriku si postupně získává Čína...Snad tam bude už klid.
  • Afghánistán. se zdá, nemůže patřit nikomu jinému, než Afgháncům a dnes tedy Talibánu. Už Britové zabrečeli, kdysi, velmi dávno, při svých pokusech toto území civilizovat. Moderní zbraně a filosofie západní chamtivosti, rovněž každého neosloví. Nechme je na pokoji a ať si žijí život, podle vlastních pravidel

 
  • Tak asi zas takový boj to nebude. Tálibán jede zemí a vyvěšuje vlajky. Kábul padne taky. Raději se vzdají, než se nechat pozabíjet. Málo kdo tam asi teď vidí lepší budoucnost. Západ si tam taky dobré jméno neudělal a na závěr se okupační země vykašlali na "sve" lidi co jim roky pomáhali.
  • Máte pravdu. Jen mně řekněte jak je možné, že armáda vyklízí pozice tak překotně. Tohle se stává armádám operetního typu. Nebyla afgánská armáda 15 let budovaná specialisty z NATO? Neměla veškerou možnou materiální podporu? Potěmkinovské vesnice? Nebo jak je to možné?
  • Většina Západem vycvičených afgh. expertů již operuje i s veškerou výstrojí a podřízenými v řadách Talibanu.
  • Mnoho dnešních afgh., náboženských fanatiků z vyšších klanových vrstev, mělo za války se SSSR rudou knížku a bylo "oddanými" ateisty/marxisty a již v té době klidně i několikrát přešli na stranu mudžahedínů a pak v pohodě zase zpět a protože sebou vždy vzali i část klanu, tak to bylo druhou stranou "odpuštěno". P-rezident Ghání nemá klanovým vůdcům co nabídnout a proto již prohrál.
  • Ona někdy západní mise neselhala?

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif